Pride Groningen beleeft zaterdag hoogtepunt met Streetpride

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Pride Groningen, die vrijdagavond begon, beleeft zaterdag haar hoogtepunt met de Streetpride. Ook gedurende de dag zijn er in Stad diverse activiteiten.

De organisatie omschrijft de Streetpride als het kloppende hart van het evenement. Zaterdagavond wordt in de Zwanestraat een straatfeest gehouden. “De winkelstraat krijgt een feestelijke make-over, tappunten, en een muziekpodium. Hier kan je optredens verwachten van artiesten uit de LGBTQI+ community waaronder Jordan Roy, Pieter van de Zweep en Dj Den”, laat de organisatie weten.

Activiteiten
Maar ook op andere plekken in de stad zijn activiteiten. Zo vinden in The Student Hotel de fototentoonstellingen The Kind Effect en Regenboogouderen plaats. Dragqueen Heisa Jynx gaat voorlezen in Forum Groningen en in The Student Hotel vindt een tweetal lezingen plaats over Inclusiviteit in de sport en wordt er gesproken over de aidscrisis van de jaren tachtig. Bezoek voor het volledige programma de website van Pride Groningen.

“Groningen was ooit homo hoofdstad nummer twee van Nederland”
In 2011 werd in Groningen voor het laatst een Roze Zaterdag gehouden waar toen 50.000 bezoekers op afkwamen. De organisatie vindt dat Groningen daarna achter is gebleven op de rest van Nederland, ondanks dat er sinds 2019 weer evenementen worden gehouden. Pascal Rakers van de organisatie: “De Golden Arm, de gaybar die zelfs in Amsterdam berucht was, sloot de deuren in 2014. In de jaren erna ging het snel bergafwaarts met de LGBTQI+ horeca in de stad, veel goede initiatieven ten spijt. De Pride is inmiddels neergestreken in alle grote steden. Maar daarin bleef Groningen nu achter. En dat ondanks dat het ooit homo hoofdstad nummer twee van Nederland was.”