Opmerkelijke vondst bij weghalen Neptunus Korenbeurs: “Men heeft de goden in 1867 lopen vereren”

Bij het restauratieproces van de drie beelden bij de Korenbeurs op de Vismarkt is een interessante vondst gedaan. Volgens Jochem Duijts van het zink- en koperbedrijf Idéfix uit Stad heeft men bij de plaatsing van de beelden de goden lopen vereren.

“Enkele jaren na de oplevering van de Korenbeurs zijn er drie beelden geplaatst”, vertelt Duijts. “Het gaat om Ceres, Neptunus en Mercurius. Vorige week hebben we Ceres van de sokkel gehaald. Bij dat proces troffen we graankorrels aan. Ik dacht toen, oké, dit is vervuiling of er is hier iets heel bijzonders aan de hand. In de Korenbeurs werd in die tijd graan verhandeld. Dus het had zo kunnen zijn dat bij de plaatsing er graan in het gietmortel terecht was gekomen. Vervuiling dus. Maar nu blijkt dat het toch bewust is gedaan.”

“Ik ben positief verrast”
Duijts kwam daarachter bij het weghalen van Neptunus. “Dit beeld hebben we een paar dagen geleden weggehaald. En daar troffen we schelpen aan. Bij de plaatsing heeft men dus bewust materialen geplaatst om de goden maar gunstig te stemmen. Ceres is immers de godin van de akkerbouw, en in het bijzonder van het graan. Neptunus is de god van de zee. Of ik onder de indruk ben? Ik had al een vermoeden, maar ik ben wel heel positief verrast.”

“Bij het terugplaatsen gaan we de goden opnieuw gunstig stemmen”
De beelden worden de komende periode gerestaureerd. “Ze hebben een zwaar leven gehad. Heel veel soldeernaden zitten niet meer vast, en onderdelen zijn door de jaren heen verdwenen. Zo is de staart van het zeepaard van Neptunus weg, Ceres is een sikkel en een graanschoof kwijt geraakt. Dat gaan we allemaal opnieuw maken. In de toekomst zullen de beelden weer teruggeplaatst worden, en uiteraard gaan we dan bij de plaatsing weer graan en schelpen toevoegen.”