Nieuw onderzoeksstation Rijksuniversiteit geopend op Schiermonnikoog

nieuws
De officiële opening van het nieuwe onderzoeksstation. Foto: https://twitter.com/hanolff

Op Schiermonnikoog is het nieuwe onderzoeksstation ‘De Herdershut’ van de Rijksuniversiteit Groningen geopend. Het station wordt gebruikt door de faculteit Science and Engineering.

Al ruim een halve eeuw wordt er onderzoek gedaan op het Waddeneiland, waarbij dit sindsdien ook tot tientallen publicaties heeft geleid. Omdat het oude gebouw, dat stamt uit 1982, gedateerd was is in 2020 begonnen met nieuwbouw. Het nieuwe gebouw, dat uit twee in elkaar geschoven bouwdelen bestaat, heeft een grotere onderwijsruimte, verbeterde ICT, heeft twee moderne labs en betere slaap- en verblijfsfaciliteiten. Het nieuwe gebouw is volledig gasloos en zonnepanelen en warmteopwekking zorgen tevens voor energiebesparing.

Het nieuwe gebouw heeft, net als het vorige gebouw, een uitkijkpost waarmee de vogels in de omgeving bestudeerd kunnen worden. Burgemeester Ineke van Gent (GroenLinks) laat weten blij te zijn: “Ik ben heel trots op deze mooie voorziening en het belangrijke werk dat de Groningse universiteit op Schiermonnikoog nu voort kan zetten.” De gemeente Schiermonnikoog hecht aan een goede samenwerking en de band met RUG. Zaterdag konden geïnteresseerden het nieuwe gebouw bekijken tijdens een open dag.