Niet altijd plek voor jonge dakloze in opvangcentra: ‘Je weet dat dit probleem er aan zat te komen’

nieuws
Foto: Joram Krol - joramkrol.com

Jonge dak- en thuislozen kunnen niet altijd terecht in opvangcentra. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Volgens de NOS speelt het probleem in het hele land, inclusief in Groningen.

“Ik ben bang dat de resultaten van dit onderzoek juist zijn”, reageert raadslid Yaneth Menger van de Stadspartij 100% voor Groningen. “En ik voorspel dat dit probleem in de komende tijd ook groter gaat worden. Afgelopen winter hebben we als fractie hier al flink achteraan gezeten. In de winter heb je namelijk een regeling dat bij een bepaalde gevoelstemperatuur de deuren van opvangcentra open gaan zodat mensen een warme plek hebben. We hebben gepleit om die gevoelstemperaturen los te laten en we hebben ook gevraagd of er voldoende plek in Groningen beschikbaar is. Volgens wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Beschermd Wonen en Opvang was de situatie op dat moment prima, en was men in een landelijk overleg ook heel erg met dit issue bezig. Mijn ervaringen zijn dat het beeld dat toen geschetst werd veel te rooskeurig was dan hoe het in werkelijkheid is.”

Alle regio’s
Het onderzoek is uitgevoerd door NOS Stories , die met tientallen opvangcentra in het hele land heeft gesproken. Uit die gesprekken blijkt dat in alle regio’s gezien wordt dat een toenemend aantal mensen zich aan de poorten meldt. En dat zich ook meer mensen melden dan dat er plekken zijn.

Coronacrisis
Volgens het CBS zijn er in Nederland ongeveer 32.000 daklozen. Onder hen duizenden jongeren. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het werkelijke aantal hoger omdat daklozen ouder dan 65 jaar en ongedocumenteerden niet in de cijfers voorkomen. Ook minderjarige dak- en thuislozen worden niet meegeteld. Volgens de NOS is de belangrijkste reden voor de toename de coronacrisis. Door de coronamaatregelen zaten mensen thuis meer bij elkaar en konden huiselijke ruzies escaleren waardoor jongeren sneller uit huis werden gezet.

Yaneth Menger (Stadspartij 100% voor Groningen): “Ik hoor hele schrijnende verhalen”
Menger: “Ik denk dat corona zeker een rol heeft gespeeld bij deze toename. Maar ik denk dat je ook moet kijken naar andere ontwikkelingen die recenter van aard zijn. Als je als jongere zelfstandig woont, dan is dat zelfstandig wonen inmiddels bijna onbetaalbaar geworden. Ik hoor als raadslid hele schrijnende verhalen. En dit speelt niet alleen bij jongeren, maar ook bij stelletjes die beide een inkomen hebben maar niet meer de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Ik zeg niet dat deze mensen gelijk op straat belanden, maar door de stijgende prijzen, waarbij het einde van dit proces nog niet in zicht is, zijn dat ontwikkelingen waar ik mij wel heel erg zorgen over maak.”

“Je moet hier op anticiperen”
Het raadslid denkt ook dat het belangrijk is om op deze ontwikkelingen te anticiperen. “We hebben in dit land verschillende crisissen. En crisissen hebben altijd een gevolg. Het doet iets, het heeft een effect, het raakt mensen. Dat er meer mensen, en ook jonge mensen, aankloppen bij de opvangcentra, dat is een ontwikkeling die je had kunnen zien aankomen. Daar moet je op anticiperen. Mijn zorg zit hem dan ook vooral in wat de gemeente Groningen doet voor zwervende jongeren. Ik weet dat de gemeente bezig is met een aantal projecten die betrekking hebben op dit onderwerp, en ik ben heel benieuwd hoe dat er voor staat. De actualiteit vraagt om een proactieve houding en niet op termijn kijken van hoe of wat. Zeker met het oog op de herfst en de winter die voor de deur staan. Want ja, ik verwacht dat het aantal mensen dat aan gaat kloppen bij opvangcentra in de toekomst verder gaat toenemen.”