Mortier Bommen Berend maakt zegetocht door Herestraat: “Wat een belangstelling”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De mortier, die Tim Smit na heeft laten maken, heeft zondagmiddag op Groningens Ontzet een zegetocht door de Herestraat gemaakt. Smit kon rekenen op veel belangstelling.

“Aanvankelijk zou ik niet naar de stad komen”, vertelt Smit. “Ik was door de organisatie van het Groningens Ontzet niet uitgenodigd. Maar onlangs kreeg ik een telefoontje van Peter Velthuis. Velthuis is de organisator van Tocht om de Noord waarbij mensen dit weekend van Coevorden naar Groningen liepen, over de route die Bommen Berend ook heeft afgelegd. Hij zei, Tim is het misschien ook leuk dat jij met het mortier in de Herestraat gaat staan. Nou, dat hoef je niet twee keer aan mij te vragen.”

“Veel interesse”
Smit arriveerde rond 15.00 uur in de stad. “In de middag hadden we het mortier opgehaald bij Kinderhotel Burcht Wedde, wat de thuis is van het mortier. Eenmaal in Stad begon een zegetocht. Ik was samen met twee vrienden, met Martijn Lagerwerf en Henk Heukers, waarbij we onszelf in authentieke kostuums hadden gestoken. We hadden aan aandacht geen gebrek . Veel mensen kwamen een kijkje nemen, en ook veel kinderen waren nieuwsgierig. Ze wilden weten wat het was, waar het voor diende. En ook waren er veel internationals en expats in de binnenstad. Ik heb bijvoorbeeld aan een aantal Deense mensen uitgelegd wat we op 28 augustus vieren. En uiteraard de mensen die na hun hele lange wandeltocht voorbij kwamen toonden de nodige interesse. Ik denk dat het heel mooi was. We hebben zeker mensen nieuwsgierig gemaakt naar Bommen Berend.”

Bommen Berend
Tijdens het rampjaar 1672 probeerde Bommen Berend Groningen te veroveren. Daarbij werd er gebruik gemaakt van mortieren. Bij Helpman stonden bijvoorbeeld zo’n twintig mortieren opgesteld waarmee de binnenstad wekenlang onder vuur werd genomen. Uiteindelijk wist Bommen Berend niet te winnen en moest het leger zich terugtrekken. De mortier die Smit na heeft laten maken laat het wapen zien zoals deze in 1672 is gebruikt. Smit gebruikt de mortier voor zijn gastlessen die hij op basisscholen geeft.

Verslaggever Wouter Holsappel maakte een reportage over het mortier:

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen