Melvin Twellaar pakt goud bij EK roeien in sensationele race: “Dit was super spannend”

nieuws
Foto: Pexels via Pixabay

Oud-Hunzelid Melvin Twellaar heeft zondag de eerste prijs gepakt bij het EK Roeien in München. Op het onderdeel skiff versloeg hij de regerend olympisch kampioen Stefanos Ntouskos uit Griekenland.

“Wat een ontzettend spannende race was dit”, vertelt Frank de Vries van KGR De Hunze. “Deze wedstrijd was het slotstuk van het EK. Van tevoren was Oliver Zeidler uit Duitsland, de regerend wereldkampioen, de grote favoriet. Zeidler is een trage starter maar voor zijn doen was hij snel weg. Melvin bleef in het begin van de race wat achter, en bleef op de vierde of vijfde plek. Hij duelleerde met een Brit, en schoof daarna langzaam op in de richting van de derde plaats.”

“Met een verschil van drie tiende winnen”
Zeidler lag op dat moment aan kop. “Je zag dat hij echter in een lager tempo roeide, waardoor de Griek Stefanos Ntouskos, de regerend Olympisch kampioen, er over heen ging. En vervolgens ging Melvin daar weer over heen. Je zag een enorm verschil in tempo. In de laatste driehonderd meter zag je Melvin korte krachtige halen maken met een tempo van 40 of 41. In de laatste honderd meter kwam de Griek nog aanzetten, maar uiteindelijk wist Melvin met een verschil van drie tiende te winnen. Echt sensationeel.”

“Heel bijzonder dat deze race in de laatste 250 meters beslist moest worden”
Volgens De Vries was de wedstrijd om meerdere redenen sensationeel. “Dat een wedstrijd als deze in de laatste 250 meter beslist moet worden, dat zie je zelden. Vaak is dan de winnaar al duidelijk. En dat er goud gepakt wordt dat is ook sensationeel, want ik kan mij niet heugen dat we in de laatste decennia ooit vaker goud hebben gepakt op dit onderdeel.”

“Afgesproken werk”
Naar alle waarschijnlijkheid is er goed over de race nagedacht: “Ik denk dat wat wij gezien hebben afgesproken werk is geweest. Van Melvin is bekend dat hij een goede eindsprint heeft. Door wat trager te starten is daar optimaal gebruik van gemaakt, met dit prachtige resultaat. Het was ontzettend spannend, maar dit is wel heel erg geweldig.”

Medaillespiegel
Eerder op de dag wist Karolien Florijn uit Leiden ook al goud te winnen bij de vrouwen op het individuele onderdeel. De Nederlandse roeiselectie kwam daarmee uit op negen medailles: twee gouden, vier zilveren en drie bronzen. Volgende maand wordt het WK gehouden.