Meerderheid internationale studenten heeft mentale problemen

nieuws
Foto Andor Heij. Studentenflat Cornus, voorheen Selwerd I.

De internationale student blijft een tweederangs student. Dat blijkt uit onderzoek van drie studentenorganisaties, het ISO, ESN en LSVb.

Eén op de vier eerstejaarsstudenten in ons land komt uit het buitenland. Deze jongeren, die vaak ver van huis, familie en vrienden zijn, bevinden zich in een kwetsbare positie. Volgens Terri van der Velden, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, is het meer dan zorgwekkend dat deze groep op hun tandvlees loopt.

Vooral de informatievoorziening voor internationale studenten schiet tekort. Van hen is 70 procent niet op de hoogte van hun recht op een lening en het studentenreisproduct, wanneer zij meer dan 56 uur per maand werken. Verder is het voor 37 procent van de ondervraagden onduidelijk of ze wel of niet verzekerd moeten zijn in Nederland. En als ze een Europese zorgverzekering hebben, wordt deze vaak niet door het Nederlandse systeem geaccepteerd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 59 procent van de internationale studenten last heeft van mentale problemen, en dat 28 procent zich niet thuis voelt in Nederland. Van der Velden: “Keer op keer wordt bewezen hoe slecht het met het studentenwelzijn is gesteld. Het is schrijnend om te zien dat het ons niet lukt deze groep zich thuis te laten voelen.” De studentenorganisaties vinden het van groot belang dat de positie van de internationale student uitgebreider wordt onderzocht en gemonitord.