Man uit Stad op heterdaad opgepakt in Friesland vanwege pinpasfraude

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Een 31-jarige man uit Groningen is dinsdagavond aangehouden in Friesland. De man werd op heterdaad betrapt vanwege pinpasfraude.

Een echtpaar uit de gemeente De Fryske Marren werd de afgelopen periode meerdere keren gebeld door een bankmedewerker. Deze ‘medewerker’ vertelde dat er een verdachte transactie was ontdekt en dat iemand daarom de pinpas op zou komen halen om deze te vernietigen. Bij één van de gesprekken was er ook gevraagd naar de pincode.

Heterdaad
Om het vertrouwen te wekken belde de ‘bankmedewerker’ meerdere keren. Toch rook het echtpaar onraad en zij schakelden hun zoon in. Deze nam direct contact op met de politie, waarop agenten undercover de woning van het echtpaar in de gaten ging houden. Toen de ‘bankmedewerker’ bj de woning arriveerde en de pinpas op kwam halen, konden agenten hem direct op heterdaad aanhouden. De personenauto en twee telefoons werden in beslag genomen, en de verdachte Stadjer is overgebracht naar het politiebureau.

“Er wordt nooit naar een pincode gevraagd”
Ondanks dat er al diverse keren voor gewaarschuwd is worden er volgens de politie nog steeds mensen slachtoffer van pinpas- of bankhelpdeskfraude. De politie geeft aan dat bankmedewerkers nooit bij klanten thuis komen om een pinpas te komen halen. Ook wordt er nooit gevraagd naar een pincode, en wordt er ook niet gevraagd om bepaalde software te downloaden. Het advies bij zulke situaties is om direct op te hangen, en als iemand wel in bezit is gekomen van gegevens, dan direct 112 te bellen.