Kunstwerken in vernieuwd Stadhuis nu ook online te zien

nieuws
Een morgen aan het strand (H.W. Mesdag)

De omvangrijke kunstcollectie van het Stadhuis van Groningen zijn nu ook online te bezichtigen via de website van Kunstpunt Groningen.

Het grootste deel van de verzameling is tentoongesteld in het Stadhuis. In de Stadhuiscollectie zitten veel werken uit de 20e eeuw van schilders van Groninger kunstkring De Ploeg. Maar er zijn ook oudere werken van onder meer Folkert Bock, Herman Collenius, Otto Eerelman, Jozef Israëls, H.W Mesdag, met daarnaast enkele burgemeestersportretten en schilderijen van de koninklijke familie.

Het gaat niet alleen om werken die voor het publiek zichtbaar zijn. Ook kunstwerken uit het depot en werken die nu elders hangen zijn opgenomen in de collectie. Dat gaat bijvoorbeeld om schilderijen in de kantoren, zoals werken die in de kamer van burgemeester Koen Schuiling hangen, waaronder Een morgen aan het strand door Hendrik Willem Mesdag.

‘Laagdrempelig’

“Door de samenwerking met Kunstpunt is het mogelijk de gemeentelijke kunstcollectie laagdrempelig aan iedereen te tonen, inclusief de soms onbekende verhalen bij de betreffende kunstwerken”, vertelt Wouter Wiering, adviseur huisvesting gemeente Groningen. Directeur Paula Lambeck van Kunstpunt Groningen vult aan: “Deze kunst is van ons allemaal. De kunstwerken op straat zijn al heel lang online vindbaar bij ons. We zijn blij dat we de werken in het Stadhuis nu ook aan onze website kunnen toevoegen.”

Derde gedigitaliseerde collectie Kunstpunt

De kunstwerken in de collectie van het Stadhuis, die teruggaan tot het einde van de zestiende eeuw, is derde kunstcollectie in eigendom van de gemeente Groningen die online te zien is. Eerder maakte Kunstpunt al een collectie kunstwerken in de openbare ruimte en een collectie uit de BKR openbaar.

De stadhuiscollectie is te vinden op deze website. Er kan gefilterd worden op kunstsoort, techniek en kunstenaar. Informatie over alle werken is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. In de toekomst wil de gemeente ook rondleidingen langs kunst in het gebouw organiseren.

Open dag

Inwoners van Groningen en andere belangstellenden kunnen dinsdag 30 augustus een bezoek brengen aan het vernieuwde Stadhuis tijdens de Open Dag. Op woensdag 31 augustus vindt de officiële opening met genodigden plaats.

Deel dit artikel: