‘Ik ben heel benieuwd hoe de FC uit de startblokken komt, maar Volendam is niet de ideale opponent’

nieuws
Foto: Daniel Theelen

Er wordt weer gevoetbald in de Eredivisie. Voor FC Groningen begint het seizoen zondag om 12.15 uur in de Euroborg tegen FC Volendam. OOG-voetbalverslaggever Daniël Theelen kijkt er naar uit.

Hoi Daniël! De geur van vers gemaaid gras, kopje koffie en analyses vooraf?
“Haha, ja. Het kriebelt toch wel. Dit is zo’n dag waar je naar uit kijkt. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik nog niet in het stadion ben. Het is nu rond 10.30 uur en ik drink een kopje koffie in de stad, en ga zo direct naar de Euroborg. En ja, ik ben heel benieuwd hoe het er voor staat. Er is een nieuwe trainer, er zijn nieuwe spelers en misschien ook niet onbelangrijk om te vermelden, het seizoen start zonder coronamaatregelen. De start is in dat opzicht beter dan de seizoenstart vorig jaar.”

FC speelde de laatste wedstrijd in mei. Hoe heb jij de afgelopen maanden beleefd?
“Ja, eigenlijk is dat wel mooi. Als het dan eindigt in mei dan denk je, het is prima. Het is goed om even wat rust te pakken. Maar na een aantal weken dan wordt het voetbalhart weer wakker. Zeker als de oefenpotjes beginnen, en de geruchtenmachine rond transfers op stoom begint te komen. En ook het zien van mensen. Het is overdreven om te stellen dat het een grote familie is, maar het is toch wel heel leuk om bepaalde mensen weer tegen te komen en te te spreken over voetbal op en rond het veld.”

De oefenwedstrijden. De FC heeft de afgelopen weken het tegen verschillende clubs opgenomen, van verschillende gradaties. Hoe staat de FC er volgens jou voor?
“Ja, dat is toch wel een beetje een vraagteken. Kijk, bij de FC is er veel veranderd. Frank Wormuth is de nieuwe trainer en met zijn komst is er ook een nieuwe speelwijze geïntroduceerd. Van 4-4-2 is men nu 4-3-3 gaan spelen. Dat is een ander soort spelen waar spelers aan moeten wennen, waar ze zich aan moeten aanpassen. De afgelopen weken heb ik goede dingen gezien. Tegen Werder Bremen werd er met 6-1 verloren, tegen Osasuna werd er met 2-1 gewonnen.”

Het is vaak het eerste waar je naar kijkt, de uitslag van een wedstrijd. Maar is het bij oefenwedstrijden niet belangrijker om te kijken naar hoe er gespeeld wordt?
“Ik denk dat het een goed punt is dat je aansnijdt. Tijdens oefenwedstrijden wordt er veel geprobeerd, wordt er geëxperimenteerd. Daarom zijn het oefenwedstrijden. Maar psychologisch gezien geeft het wel een kick, een tevreden gevoel, als je met winst van het veld afstapt. Dat helpt enorm in de voorbereiding, het geeft vertrouwen, en dat neem je dan mee naar de seizoenstart.”

Wat is jou opgevallen tijdens de oefenwedstrijden?
“Ik denk dat het statement dat de club heeft gegeven rond de keepers mij het meest is opgevallen. Michael Verrips is op huurbasis van Fortuna Sittard overgekomen en hij heeft direct veel vertrouwen gekregen. Duidelijk is ook dat men niet tevreden is over Peter Leeuwenburgh, die het afgelopen seizoen veel onder de lat stond. Ik ben heel benieuwd hoe Verrips het gaat doen.”

Je zei het al, ook een nieuwe trainer. Hoeveel invloed heeft dat?
“Ik denk dat de invloed heel behoorlijk is. Wormuth is een heel andere type trainer dan Danny Buijs. Buijs is explosief, was heel nadrukkelijk aanwezig langs de zijlijn. Wormuth is veel rustiger. Hij is ook wat ouder, en daardoor waarschijnlijk ook wat wijzer. Hij straalt rust uit. Als hij met een speler wil overleggen dan roept hij hem bij zich. En spelers krijgen ruimte om het zelf uit te zoeken, om op hun bek te gaan. Dat is een heel verschil met Buijs. En begrijp me goed, beide trainers kunnen goed zijn. Het is een tactiek waarmee je spelers bereikt. Sommige spelers reageren goed op een wat explosievere opstelling, andere spelers floreren juist bij een rustige aanpak.”

Straks om 12.15 uur wordt er afgetrapt tegen FC Volendam. Afgelopen seizoen zijn zij gepromoveerd. Is dat de ideale start?
“Oei, dat betwijfel ik hoor. Kijk op papier is Volendam de mindere tegenstander. Maar je zegt het goed, ze zijn gepromoveerd. Ze zullen vol enthousiasme, vol adrenaline zitten. Dat maakt het gewoon een lastige tegenstander. Je kunt het misschien ook vergelijken met de wedstrijd die gisteren in Leeuwarden werd gespeeld. Cambuur die het opnam tegen Excelsior, ook een promovendus. Excelsior was tijdens die wedstrijd ontzettend effectief, en wist Cambuur te verslaan. Ik zeg niet dat we zo’n scenario vanmiddag kunnen verwachten, maar het is wel uitkijken.”

Als de wedstrijd straks begint. En je zit in het stadion, of je zit voor de televisie, waar moeten we dan volgens jou op letten?
“Ik denk dat het interessant is om te kijken wat er veranderd is. Ik vertelde al over het nieuwe spelsysteem, en ik ben heel benieuwd hoe dat er uit gaat zien. En hoe we dat gaan zien. En de FC heeft een aantal nieuwe spelers aangetrokken. Michael Verrips noemde ik al, maar hoe gaat Tomas Suslov het linksbuiten doen, welke indruk maakt Isak Määttä linksachter en hoe gaat Joey Pelupessy zijn nieuwe rol als aanvoerder vervullen. Dat zijn dingen waar ik vanmiddag op zou gaan letten.”

Het nieuwe seizoen. Jij bent er klaar voor hè?
“Absoluut. Ik heb er heel veel zin in. Voor OOG Tv ga ik de wedstrijden volgen. Ik ga liveblogs bijhouden die op deze website te bezoeken zijn, en de interviews met spelers en trainer zullen ook via de kanalen van OOG Tv te bekijken zijn. Dus laat het maar snel 12.15 uur zijn.”