Iets meer Groningse koeien in de wei, maar minder lang

nieuws
Foto: DutchAir via Pixabay

Groningse melkkoeien mogen langzaamaan steeds vaker de wei in. Het aantal bedrijven met weidegang in de provincie steeg in de afgelopen zes jaar van 74 naar 77 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Ook het aantal bedrijven in Groningen wat haar melkkoeien in de wei laat grazen is gestegen, van 54 procent in 2015 naar 57 procent in het afgelopen jaar.

Wel mogen koeien minder lang buiten staan. Waar een gemiddelde melkkoe in Groningen in 2016 nog 1.096 uur in de wei stond (in 2018 zelfs 1.166 uur), verblijft een Groningse koe nu nog 984 uur per jaar op het weiland. Volgens het CBS komt dat vooral doordat koeien vaker alleen overdag in de wei grazen, in plaats van dag en nacht en is het weideseizoen korter geworden.

Koeien uit Utrecht en Noord- en Zuid-Holland mogen het vaakst naar buiten. Daar past tussen 93 en 97 procent van de melkveebedrijven weidegang toe. In Flevoland (47 procent) en de drie zuidelijkste provincies (tussen de 69 en 77 procent) is het aandeel bedrijven waar koeien in de wei lopen het kleinst.