Hermes en Athena: “Als de relatie van mijn broer knapt mag hij niet met een schaar naar het stadhuis”

nieuws
De onthulling van het schilderij. Foto: Ecco van Oosterhout

Het gemeentebestuur van Groningen heeft woensdag tijdens de officiële opening van het vernieuwde stadhuis een nieuw schilderij geschonken aan de gemeente. Het schilderij werd onthuld door burgemeester Koen Schuiling (VVD) en oud-wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

Het nieuwe schilderij draagt de titel ‘Hermes en Athena in Groningen’, en is gemaakt door Egbert Modderman. Het werk heeft een plek gekregen bij de entree van de nieuwe Raadszaal. Het schilderij is vier meter lang en is 1.50 meter hoog. Modderman heeft een klassiek getint schilderij gemaakt. Tegen de achtergrond van de Groningse kleuren wit en groen zijn op eigentijdse wijze de Griekse goden Hermes en Athena van weleer afgebeeld.

Egbert Modderman: “Het is een streekproduct geworden”
“Ik ben ontzettend blij”, reageert Modderman. “Een hele tijd geleden ben ik benaderd voor deze opdracht. En ik vind het heel erg tof dat ze mij als Stadjer gevraagd hebben om dit te mogen maken. Bij zulke opdrachten zie je dat er vaak kunstenaars uit het buitenland worden ingevlogen. Het was voor mij ook een reden om er een streekproduct van te maken. Ik heb lokale mensen als model gebruikt, de lijst heb ik bij een bedrijf in de stad laten maken, het doek komt uit Ezinge en de verf komt bij een verfwinkeltje aan de Westerhaven vandaan.”

“Door mijn uitleg kwam het tot leven”
Modderman is blij met hoe de onthulling verliep. “Ik was met name heel blij dat ik de kans kreeg om uit te leggen wat er te zien is. Op het schilderij zie je zes mensen, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen waar ze naar zitten te kijken. Door mijn uitleg kwam het tot leven. Ik ben ook heel blij dat er een bordje bij het schilderij is geplaatst, waar de informatie op vermeld staat.”

“Mijn broertje en zijn vriendin figureren voor Hermes en Athena”
Toch was het voor de kunstenaar niet een makkelijk schilderij om te maken. “Op het schilderij zijn de goden Hermes en Athena te zien. Ik heb mij lang af zitten vragen hoe ik dat mooi kan vormgeven. Het is statig, het is liefdevol, met een omarming. Ik ben blij dat die mix er mooi in zit. Ondanks dat heeft het ook iets hooghartigs, iets statigs. Wat wel leuk is om te vertellen is dat de modellen die Hermes en Athena spelen, mijn broertje en zijn vriendin zijn. Ik heb tegen mijn broertje gezegd, dat mocht de relatie in een vechtscheiding eindigen, het ten strengste verboden is om met een schaar naar het stadhuis te gaan, haha.”

Traditie
Het aan de stad schenken van een kunstwerk past in een traditie die al meer dan een eeuw oud is. Indertijd zijn bij belangrijke gebeurtenissen vaker kunstwerken gemaakt, die sindsdien deel uitmaken van de rijke eigen collectie van de gemeente.