Groningers geven waterbespaartips: ‘Geen water meer bestellen maar cola’

Het zal je niet ontgaan zijn: Nederland heeft op dit moment te maken met een watertekort. De zuidelijke provincies hebben al maatregelen aangekondigd, maar zo ver lijkt het in het Noorden nog niet te komen. Zouden Groningers een ster zijn in water besparen? Wij vroegen de beste tips.

Vooral ‘minder lang douchen’ werd veel tijdens de rondvraag genoemd. ‘Ik zeep mij eerst helemaal in bij de wasbak en dan spoel ik me pas af onder de douche. Zo bespaar ik veel water!’ vertelt een vrouw. Door de aanhoudende droogte is er een grotere vraag naar water dat via regen en rivieren het land binnenkomt, daarom werd er ook regelmatig geopperd om een regenton in de tuin of op het balkon te zetten. ‘Mocht er dan nog wel wat regen vallen, dan vang je alles op. Dit water kan je dan gebruiken voor de tuin.’ vertelt een meneer enthousiast.

Geen water meer bestellen

Vooral de studenten in Groningen weten wel een oplossing voor het watertekort: ‘Meer bier drinken en geen water meer drinken.’ Ook het drinken van meer frisdrank wordt geopperd: ‘Geen water meer bestellen maar cola!’ Wel hoopt een jongen dat studenten iets verantwoorder met het watertekort omgaan: ‘Ik ken studenten die tijdens de afwas geen teiltje gebruiken en het water gewoon laten doorstromen. Dat is gewoon zonde.’

Water naar zuidelijke provincies

Mochten de zuidelijke provincies echt water nodig hebben, kunnen ze op het noorden rekenen: ‘Als zij ons helpen tegen de gaswinning vind ik het helemaal prima.’ zegt een vrouw lachend. Ook andere Groningers willen het zuiden graag helpen: ‘Tuurlijk! Als ze water nodig hebben, dan kunnen ze water krijgen.’

Deel dit artikel: