GGD Groningen begint dinsdag met vaccineren tegen apenpokken

nieuws
Foto via RIVM

Vanaf vandaag (donderdag) krijgt een specifieke groep Groningers een uitnodiging om een prik te halen tegen monkeypox, oftewel apenpokken. Vanaf dinsdag kunnen ze een vaccinatie halen bij de GGD Groningen.

Alleen mannen die seks hebben met mannen (waaronder sekswerkers) en transgenders kunnen het vaccin halen. Ook mensen die bij de GGD geregistreerd staan als gebruiker van de hiv-preventiemedicatie (of daarvoor op de wachtlijst staan) krijgen een oproep via een SMS. Daarnaast komen patiënten van de hiv-poli of mensen via een andere zorgverlener PrEP (hiv-preventie) krijgen in aanmerking. Zij ontvangen een brief via de zorgverlener. In de SMS en de brief staat hoe en waar men een afspraak voor de vaccinatie kan maken.

Het virus kan zich verspreiden door intiem huid-op-huidcontact (zoenen, vrijen en seks) met iemand die besmet is. In zeer weinig gevallen kan het virus ook via onbeschermd contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed) worden overgebracht. Het virus dringt binnen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid. Voor de meeste mensen is niet gevaarlijk, maar men kan er wel flink ziek van worden. Uiteindelijk gaan de klachten vanzelf over.

De GGD voert de vaccinatieopdracht uit namens het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De gezondheidsdienst benadrukt dat het van belang is dat inwoners alert zijn op de symptomen van apenpokken en de leefregels bij en positieve test te volgen. Als een besmetting met monkeypox bij iemand is vastgesteld, voert GGD Groningen bron- en contactonderzoek uit.