Duurzaam Onnen: “Zonnepanelen op daken hebben onze voorkeur”

oogochtendshow

In Onnen zal een zonnedak worden aangelegd, met maar liefst 250 zonnepanelen. Dit wordt gedaan op initiatief van de Opwek Coöperatie Duurzaam Onnen.

De coöperatie heeft voorkeur voor daken om zonnepanelen op te plaatsen, zo vertelt Menno Visser van Duurzaam Onnen. “De meeste mensen vinden het niet zo prettig om zonnepanelen op de grond te zien”, zegt hij. Er zijn nu plannen om op twee daken van de pensionstal Onneresch aan de Dorpsweg in Onnen te plaatsen. Zonnepanelen op daken bieden hetzelfde rendement als een zonneweide, zegt Visser. “De daken worden meestal bijna gratis beschikbaar gesteld, terwijl voor grond vaak betaald moet worden.”

Bewoners kunnen meeprofiteren

Bewoners uit Onnen en omgeving kunnen meedoen aan het project. “Mensen kunnen als het ware een zonnepaneel kopen. Deelnemers kunnen daar dan in financiële zin van profiteren, doordat ze beleggen in zonnepanelen en een rentevergoeding ontvangen van 4%”, aldus Visser. Daarnaast wordt er een bijdrage geleverd aan een duurzame leefomgeving.

Wel even geduld

Het kan nog wel even duren voordat het zonnedak met 250 panelen er daadwerkelijk ligt, vertelt Visser. “Het regelen van een elektriciteitsaansluiting vergt vaak veel tijd. Dat kan wel meer dan een half jaar duren.” De leverancier voor de zonnepanelen is inmiddels wel gevonden, dus dat is verder geen obstakel meer voor het project. Alle informatie over het project is te vinden op de website van Duurzaam Onnen.

Menno Visser was te gast in de OOG Ochtendshow om meer over het project van Duurzaam Onnen te vertellen.