De zomerkermis en het Groningens Ontzet: ‘Bommen Berend?’

Sinds afgelopen maandag staat de zomerkermis weer te schitteren op de Vismarkt. De kermis wordt jaarlijks georganiseerd rond de viering van het Groningens Ontzet. Dit jaar extra speciaal want het is precies 350 jaar geleden dat het Bommen Berend niet lukte om Groningen in te nemen. 

Dat voor dit historische moment de kermis wordt georganiseerd is bij de jeugd nog niet helemaal bekend: ‘Groningens Ontzet? Nog nooit van gehoord’ zegt een groepje meiden. ‘Ik heb er wel eens van gehoord, maar ik weet niet meer wat het is.’ Uiteindelijk weet toch één tiener de vraag te beantwoorden waarom de zomerkermis wordt georganiseerd: ‘Is dat omdat het Bommen Berend is?’.

Plezier

Op de kermis zijn natuurlijk ook veel leukere dingen te doen dan een geschiedenisles van OOGTV. De attracties, en met name de achtbanen, doen het bij de tieners erg goed. Maar ook volwassenen kunnen een bezoekje aan de kermis niet overslaan: ‘Ja, ik hou eigenlijk niet zo van de kermis, maar ik vind de knuffels altijd zo leuk dus mijn vriend probeert er één te winnen!’ zegt een vrouw lachend.

Markt 

Voorgaande jaren werd de zomerkermis op de Grote Markt georganiseerd maar sinds dit jaar is de Vismarkt uitgekozen. De groenteboer, die op dinsdag altijd een kraam heeft op de laatstgenoemde markt, moet even wennen: ‘Door het harde geluid en de muziek kan ik bijna de klanten niet meer verstaan, dat is wel lastig. Ik vind het wel goed dat het weer doorgaat na corona!’ sluit ze af.

De zomerkermis is te bezoeken tot en met zondag 28 augustus.