Dagbestedingsproject Pit 59 viert jubileum: ‘Veel gepraat, maar vooral ook veel gelachen’

Het begonnen tien geleden als een kleine dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tegenwoordig staat Pit 59 in de hele provincie goed op de kaart.

Het dagbestedingsproject vierde donderdagmiddag haar jubileum, met een groot feest aan de Oostendeweg. Tussen de 150 en 200 mensen kwamen af op de barbecue en live-muziek.

De dagbesteding groeide in de afgelopen tien jaar uit van een kleine metaalwerkplaats naar een organisatie met tien medewerkers en zestig deelnemers, die verschillende activiteiten kunnen ondernemen bij Pit 59: houtbewerking, metaalbewerking, demontage, creatieve activiteiten of sleutelen in de autowerkplaats.

De deelnemers aan de dagbesteding hebben vaak een moeilijke geschiedenis, veelal veroorzaakt door het niet-aangeboren letsel wat ze op hebben gelopen. De dagbesteding draait dan ook niet om het werk op zich, maar ook op een stuk begeleiding en levensinvulling van de bijzondere groep cliënten. “De mensen steunen elkaar en houden elkaar in de gaten, waardoor niemand zich alleen hoeft te voelen”, vertelt oprichter en begeleider Erik Hoens. “Iedereen werkt naar zijn of haar eigen vermogen aan producten of aan een  individueel project. Er wordt veel gepraat, maar vooral ook veel gelachen.”