Boswachter Bart Zwiers: ‘Het lijkt net alsof het al herfst is’

De zomer is nog een kleine maand aan de gang, maar het lijkt al herfst in het bos van landgoed De Braak in Paterswolde. Volgens boswachter Bart Zwiers heeft dit alles te maken met de droogte en dat is verontrustend. 

Bart Zwiers is al 25 jaar boswachter en heeft de verschuiving van de seizoenen nog niet vaker meegemaakt. ‘Wij zijn er van geschrokken hoe de droogte zich manifesteert in de natuur. En dan te bedenken dat het eigenlijk niet nodig is. We hebben in Nederland een neerslagoverschot!’. Volgens Zwiers wordt het neerslagwater afgevoerd, terug de rivieren in bijvoorbeeld, terwijl het beter in de grond kan blijven.

Beukennoten en droge vijvers

Zwiers laat zien dat de grond bezaait ligt met beukennoten. Deze noten vallen gebruikelijk pas eind september van de bomen. ‘Door de hittestress verliezen bomen nu al hun bladeren, eikels en beukennoten’, vertelt Zwiers. Ook de vijver op het landgoed De Braak komt niet ongeschonden uit de strijd: ‘Eigenlijk zou je de bodem van de vijver niet kunnen zien, maar omdat het helemaal is uitgedroogd zien we dit wel.’ Volgens de boswachter is dit ook problematisch voor insecten en daarmee ook weer voor egels en vogels.

Omgevallen boom

Waarschijnlijk door de droogte is in het gebied een gigantische boom van ruim 250 jaar oud uit het ‘niets’ omgevallen. ‘Het was een windstille dag en de boom is spontaan om geknapt.’ Dit komt omdat door de droogte, het de bodem niet meer lukt om de wortels van de boom vast te houden. Dit wordt ook wel de capillaire werking genoemd. ‘Dit doet wel echt pijn in mijn boswachtershart’, vertelt Zwiers terneergeslagen.

Steentje bijdragen

Volgens Bart kunnen de Groningers ook een steentje bijdragen om er voor te zorgen dat de grond minder droog blijft: ‘Als burger zou je eigenlijk vandaag al de tegels uit je tuin moeten halen. Nu is het misschien nog droog maar het gaat in de toekomst weer regenen en we moeten er echt voor zorgen dat die regen in de bodem komt!’