Acties dreigen bij NS: “Cao-traject is in actiefase terechtgekomen”

nieuws
Foto: TreinBas - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77275321

Het NS-personeel dreigt met acties. Vakbonden hebben de spoorwegvervoerder een ultimatum gesteld.

Wanneer voor 12 augustus 16.00 uur niet wordt ingestemd met de cao-eisen dan volgen er acties. Ike Wiersinga van vakbond CNV: “Wij hebben tijdens de cao-onderhandelingen ingezet op zinvol werk en waardering van medewerkers. NS heeft daar niet eens op gereageerd en wilde alleen maar praten over kosten en geld. Juist in deze tijd van krapte, hoge werkdruk en corona verwacht je van werkgevers, zoals de Nederlandse Spoorwegen, dat zij via de cao willen laten zien dat ze vinden dat hun medewerkers ertoe doen. Maar daar geven ze helemaal geen blijk van. In plaats daarvan weigeren ze te onderhandelen over verbeteringen.”

VVMC: “Je vraagt je af of men nog wel door heeft dat het nog steeds mensen zijn die de treinen rijden”
Vakbondsman Wim Eilert van VVMC: “De leden hebben gesproken en de uitslag is duidelijk. De twee voorstellen van NS zijn massaal weggestemd en de actiebereidheid is groot. Het cao-traject is in de actiefase terechtgekomen. De medewerkers zijn er helemaal klaar mee. De onvrede over de cao-voorstellen van de NS is groot, maar is ook veel breder dan alleen maar over de cao-voorstellen. Dat hebben we niet alleen gehoord tijdens onze rondgang door het land, maar daar krijgen we ook dagelijks e-mails over binnen. Daarin lezen we hoe de bijsturing met het rijdend personeel omgaat, hoe men niet luistert naar de goede adviezen van medewerkers. Je vraagt je af of de bobo’s in die zilveren toren in Utrecht wel door hebben dat het nog steeds mensen zijn die de treinen rijden, service verlenen en voor de veiligheid zorgen. Het zijn geen robots.”

“Je kunt gaan wachten tot medewerkers een keer gaan steigeren”
Eilert: “Medewerkers willen, financieel, gewaardeerd worden in deze tijd. Maar als dat niet blijkt uit de voorstellen van de NS dan kun je erop wachten dat de medewerkers een keer gaan steigeren. En die tijd is nu aangebroken. We zijn druk bezig om acties voor te bereiden. Acties die we langere tijd vol kunnen houden.”

Ultimatum
In het ultimatum eisen de vakbonden een cao van 1 of 2 jaar met elk jaar 4,5% loonsverhoging plus een decemberuitkering van 8,33%. Daarnaast eist men dat er afspraken worden gemaakt over maximale pensioenopbouw, vervroegde uittreding en over opleidingsmogelijkheden.