Vijf jaar cel en tbs voor aanslag op woning Willem Groeneveld

Jaimy W. en Tjeerd P. uit Groningen moeten een celstraf van vijf jaar uitzitten, omdat ze vorig jaar augustus een molotov-cocktail door de voordeur van de woning van Sikkom-journalist Willem Groeneveld en zijn partner hebben gegooid. Ook legde de rechter tbs met voorwaarden op aan beide mannen.

De rechtbank in Groningen deed maandagmiddag uitspraak tegen de twee mannen. Naast de celstraf en de tbs-maatregel, moeten W. en P. beide tienduizend euro schadevergoeding betalen aan Groeneveld en zijn partner.

‘Risico op dodelijke slachtoffers was reëel’

De straf voor de twee mannen is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De Officier van Justitie classificeerde het incident als poging tot moord en brandstichting. Daar ging de rechtbank in mee. Volgens de rechter hadden de twee Stadjers kunnen weten dat hun actie een gevaar op kon leveren voor de veiligheid van de bewoners.

“Het risico op dodelijke slachtoffers was reëel”, aldus de rechtbank. De twee mannen hadden uitgebreid bedenktijd over hun beslissing, nadat ze het plan voor de aanslag bekokstoofden, daarmee is er dus sprake van voorbedachten raden.

Wel vindt de rechtbank dat beide mannen verminderd toerekeningsvatbaar zijn. De twee Stadjers werden psychisch onderzocht. Een psychiater en psycholoog constateerden dat beide verdachte verminderd toerekeningsvatbaar zijn voor hun daad en adviseerden daarom TBS met voorwaarden op te leggen. Daar gaat de rechtbank in mee en dus worden de twee Groningers niet gedwongen opgenomen in een kliniek.

‘Molotovcocktail door de voordeur’

In de nacht van 18 op 19 augustus vorig jaar togen W. en P. op de fiets naar het huis van Groeneveld, waar zij flesjes met een brandbare vloeistof door de voordeur in het huis gooiden. De brand die ontstond, kon snel worden uitgemaakt door Groeneveld en zijn partner. De flesjes met brandbaar vloeistof waren niet kapot gebroken, waardoor de brand beperkt bleef.

De politie startte vrijwel meteen een onderzoek naar de aanslag en wist de twee mannen binnen een dag te traceren en aan te houden.

Groeneveld opgelucht

Na de uitspraak van de rechter is Groeneveld opgelucht. De journalist stelt de straf voor de twee verdachten passend te vinden: “Een lichtere straf was niet goed geweest, maar veel zwaarder had voor mij ook niet gehoeven. Deze jongens zijn uiteindelijk ook slachtoffer, dus in die zin leef ik wel met ze mee.”

Groeneveld hoopte dat de uitspraak van de rechter een afsluiting zou betekenen, na de moeilijke periode die hij doormaakte na de aanslag. Maar de Sikkom-voorman vreest dat de twee verdachten in hoger beroep gaan, in de hoop een lagere straf te bedingen: “En die kans is reëel”, stelt Groeneveld.