Tentoonstelling ‘Kleur’ geopend in Groninger Museum: “Emotie en symboliek staan centraal”

nieuws
Foto: Jan Buwalda / Groninger Museum

In het Groninger Museum is zaterdag de tentoonstelling ‘Kleur’ geopend. De tentoonstelling is samengesteld door conservator Nadia Abdelkaui.

De tentoonstelling bestaat uit onder andere mode, schilderijen, fotografie, sculptuur en keramiek. “Er zullen topwerken te zien zijn van Inex van Lamsweerde, Iris van Herpen, Bruce Nauman en van verschillende kunstenaars van De Ploeg”, meldt het Groninger Museum. “Het gaat om unieke combinaties van kunst- en gebruiksvoorwerpen die je aan het denken zetten en je kleuren laten voelen. Wat doet de kleuren met jou? Roepen ze emotie op, trekken ze aan, of stoten ze juist af?”

Oranje
Met ‘Kleur’ wil het Groninger Museum bezoekers laten inzien dat kleuren van grote betekenis zijn in ons leven. “Al sinds mensen heugenis geven we kleur aan ons lichaam, kleding of voorwerpen. Daarmee krijgen kleuren een betekenis. Zo linken we bijvoorbeeld oranje aan het Koningshuis. Het symboliseert nationale eenheid, wat goed te zien is als straten oranje kleuren tijdens een EK of WK voetbal. In de tentoonstelling sprankelt het oranje in een bevrijdingsrok uit 1945 én in een kunstwerk van de Australische Aboriginal-kunstenaar Jacko Tingiyari Tjakamarra.”

Rood
Er zijn ook verrassende combinaties te zien: “In de rode zaal hangt bijvoorbeeld een portret dat laat zien dat de Groningse adel zich graag in rode chique mantels liet portretteren. Maar rood is ook de kleur van liefde en lust in een foto van Cornelie Tollens. In het werk van Chi Peng is rood onlosmakelijk verbonden met de Chinese cultuur, waar het symbool staat voor geluk en voorspoed. Tegelijkertijd refereert het als nationale kleur aan een onderdrukkend politiek regime.”

De tentoonstelling is tot en met 8 januari volgend jaar te zien.