‘Verbetering waterkwaliteit enige optie om blauwalg uit Gronings zwemwater te krijgen’

Het is moeilijk om te zeggen of de komende dagen minder blauwalg in het water komt. Dat zegt dijkgraaf Roeland van der Schaaf van waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap probeert op verschillende manieren de kwaliteit van het water te verbeteren, zodat er gezwommen kan worden.

“Blauwalg moet je eigenlijk op twee manieren bestrijden”, vertelt Van der Schaaf. “Aan de ene kant heeft het te maken met het weer, daar kan je niet veel tegen doen. Hoe heter het is, hoe meer blauwalg. Wat we wel doen als Noorderzijlvest en andere waterschappen is om de structurele oorzaken van de toename van blauwalg tegen te gaan.”

Oppassen voor blauwalg

Vooralsnog zijn er twee plekken in de gemeente Groningen waar zwemmers op moeten passen voor blauwalg: bij De Lijte aan het Paterswoldsemeer (negatief zwemadvies) en de Kardingeplas (waarschuwing).

Blauwalgen zorgen voor irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen.

Verbeteren van waterkwaliteit

“Hier bijvoorbeeld bij het Paterswoldsemeer zijn we intensief bezig met het verbeteren van de waterkwaliteit, zodat de blauwalg daar minder van profiteert. Een van de dingen die helpt, is bijvoorbeeld ijzerzand. Daarmee proberen we het water zo te verbeteren, dat er minder blauwalgen komen”, aldus Van der Schaaf.

Daarnaast probeert het waterschap te voorkomen dat er te veel voedselrijke stoffen in het zwemwater terecht komen, waar de blauwalg van leeft. “Dat doen we met bijvoorbeeld met stuwen, waterkwaliteitsmaatregelen en samen te werken met andere organisaties hier.”

Minder maaiafval helpt

Van der Schaaf: “Ik hoor wel eens: je moet meer doorspoelen. Dat helpt dus niet. Blauwalg is niet iets dat je kan wegspoelen of met mengen weg kan halen. Dan zal je echt structureel de waterkwaliteit moeten verbeteren. Wat ook helpt is als mensen zelf geen maaiafval of ander afval in het water gaan dumpen. Dat leidt alleen maar tot meer nitraten en fosfaten in het water. Dat is gunstig voor blauwalg, maar niet als je wil gaan zwemmen.”