Stadspartij: ‘Kan gemeente verwachte toestroom voor energiecompensatie aan?’

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

Heeft de gemeente Groningen genoeg kennis en mensen aan boord om de energietoeslag voor mensen met een kleine beurs snel te verstrekken als er een grote toestroom van aanmeldingen binnenkomt? De Stadspartij 100% voor Groningen is er niet gerust op.

De partij wil onder andere weten wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot de uitbetaling van de achthonderd euro compensatie, die inwoners met een hoge energierekening kunnen krijgen als ze minder dan 120 procent van het bijstandsniveau verdienen. Daarnaast gaf het college eerder aan dat het hele bedrag op de eigen rekening van de inwoners gestort zou worden, zodat het geld niet gebruikt wordt voor zaken als afbetalingen van schulden. De Stadspartij wil weten of dat ook daadwerkelijk zo is.

“Het college beloofde ook een campagne te starten zodat iedereen die mogelijk voor de energiecompensatie in aanmerking komt op de hoogte zou worden gesteld”, zegt Yaneth Menger, raadslid van Stadspartij 100% voor Groningen. “Plus dat deze mensen op de hoogte zouden worden gebracht om deze aan te vragen.”

‘Stormloop dreigt’

De partij vraagt zich daarnaast af of de gemeente berekend is op een grote toestroom van nieuwe aanvragers voor de compensatie. Die toestroom komt er ook in Groningen hoogstwaarschijnlijk aan, zo stelt Menger: “Energieleveranciers en anderen hebben grote zorg uitgesproken met betrekking tot de verwachte doemscenario’s. Er wordt gesproken over een zeer ernstige en zorgelijke ontwikkeling waardoor alle seinen op donkerrood staan en actief handelen prioriteit heeft. Zelfs middeninkomens met een betaalachterstand kunnen hierdoor verworden tot wanbetalers. Met als gevolg dat ze geen betalingsregelingen mogen of kunnen treffen waardoor de leverancier het contract afsluit.”