Stadjer (23) ruim twee jaar achter de tralies voor internetoplichting en witwassen

nieuws
Foto: Mike MacKenzie via Flickr & Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Een 23-jarige man uit Groningen moet een celstraf van 27 maanden uitzitten voor oplichting via verkoopsites, het gebruik van valse bankwebsites, Tikkie-fraude, het gebruik van gestolen inloggegevens en witwassen.

Dat oordeelde de rechtbank in Groningen maandagmiddag, aldus RTV Noord.

De straf die de Groninger opgelegd kreeg, is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Naast de 23-jarige Groninger stonden ook tien medeverdachten terecht bij de Groningse rechtbank. Zij fungeerden als geldezels voor de Stadjer en stelden hun bankrekening tegen betalen beschikbaar aan de hoofdverdachte, zodat hij zijn via oplichting verkregen geld weg kon sluizen. De straffen voor deze medeverdachten liepen op van 200 uur werkstraf tot een celstraf van tien maanden.

De Groninger plaatste advertenties voor fotocamera’s, Apple Airpods en een GoPro op verschillende online platforms. Zijn slachtoffers betaalden voor de producten, maar zagen de producten nooit. In eerste instantie (in 2016 en 2017) gebruikte Stadjer  zijn eigen rekeningnummer voor zijn oplichtingsacties.

Bankrekeningen gebruikt van kwetsbare jongeren

Later stapt de verdachte over op het gebruik van bankrekeningen van anderen. Hij gebruikte onder andere de rekeningnummers van kwetsbare jongeren om geld te stallen van mensen die hij via internet oplichtte. Rekeninghouders die zich bewust waren van wat de Stadjer met hun rekening deed, vormen het gros van de medeverdachten in dit onderzoek.

31.000 gehackte Marktplaats-accounts

Daarnaast werkte de Stadjer met diverse valse namen, meerdere accounts en e-mailadressen op onder meer Marktplaats en Facebook. Zo staan op een in beslag genomen laptop van de verdachte ruim 31.000 marktplaatsaccounts met inloggegevens. Ook werden er bestanden op de laptop aangetroffen waarmee valse websites van banken kunnen worden gebouwd. Ook werd een compleet softwarepakket voor het plegen van Tikkie-fraude gevonden op de laptop van de Stadjer.

De verdachte werd op 23 juli 2019 aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin. Agenten troffen de man aan achter een cilinder lachgas en onder wat kleding in een kast in de woning.

Deel dit artikel: