Rechter spreekt zich vandaag uit in zaak rond aanslag op Sikkom-journalist Groeneveld

nieuws
Foto: OOG

De rechtbank in Groningen doet maandagmiddag om 13.00 uur uitspraak tegen Jaimy W. en Tjeerd P, de twee mannen die worden verdacht  van een aanslag op de woning van Willem Groeneveld en zijn partner. De twee mannen zouden in augustus vorig jaar een molotov-cocktail door de voordeur van de Sikkom-journalist hebben gegooid.

Het OM eiste twee weken geleden vijf jaar cel en TBS onder voorwaarden tegen de twee verdachten. De Officier van Justitie classificeerde het incident als poging tot moord en brandstichting.

In de nacht van 18 op 19 augustus vorig jaar trokken de twee op de fiets naar het huis van Groeneveld, waar zij flesjes met een brandbare vloeistof door de voordeur in het huis gooiden. De brand die ontstond, kon snel worden uitgemaakt, de flesjes met brandbaar vloeistof waren niet kapot gebroken.

De verdachten zouden complotdenkers zijn in de coronaperiode, terwijl Groeneveld vaak met stevige pen ten strijde trok tegen dit nepnieuws. Tjeerd P. gaf tijdens de inhoudelijke behandeling aan dat hij tijdens de coronaperiode niet met al het nieuws rond corona om kon gaan en deed tijdens de zaak openlijk afstand van de complottheorieën waar hij in geloofde.

Jaimy W. gaf tijdens de inhoudelijke behandeling vooral aan zich niets meer van de aanslag te herinneren. Hij gaf aan het verschrikkelijk te vinden voor de slachtoffers en dat hij ook een straf verdient. Op ongeveer elke inhoudelijke vraag van de rechters over de bewuste avond kon hij echter amper informatie geven, en gaf hij herhaaldelijk aan stomdronken te zijn geweest.

Brandstichting en poging moord

Ondanks de excuses van beide verdachten eiste het OM forse straffen tegen hen. Door het gooien van de molotovcocktails hebben de verdachten volgens het OM geprobeerd Groeneveld en zijn partner te vermoorden. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten in deze omstandigheden moeten weten dat het brandstichten op deze wijze kon leiden tot het doden van iemand en was er sprake van voorbedachte raad. “Er waren zoveel momenten waarop zij zich hadden kunnen bezinnen en beraden om het niet te doen”, aldus de officier.

“Een aanslag op een journalist, en zijn eveneens in de journalistiek werkzame partner, vraagt om het opleggen van een langdurige gevangenisstraf”, stelde het OM twee weken terug. Het OM eiste daarom vijf jaar cel tegen beide verdachten. De psychiater en psycholoog constateerden daarnaast dat beide verdachte verminderd toerekeningsvatbaar zijn voor hun daad en adviseerden zij daarom TBS met voorwaarden op te leggen.

Advocaten: ‘Groeneveld was nooit in levensgevaar

De twee advocaten van de verdachten zien dat anders en pleitten voor vrijspraak voor poging tot moord. Groeneveld en zijn partner zijn nooit daadwerkelijk in levensgevaar geweest, stelden de advocaten. “Groeneveld moest in angst ‘leven’, zo stelde de advocaat van W. “Dan heb je niet het idee om iemand van het leven te beroven.”

De advocaat van Tjeerd P. neemt het woord voor zijn pleidooi De advocaat vindt niet dat Groeneveld en zijn partner daadwerkelijk in levensgevaar zijn geweest.

Dit artikel is een herplaatsing van het artikel wat OOG twee weken terug publiceerde, na de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.