Raadsfracties zorgen voor gratis menstruatieproducten op openbare locaties

nieuws

Bijna alle Groningse raadsfracties dienen woensdag een motie in om de menstruatie-armoede in Groningen aan te pakken. Tot het zover is, zorgen ze zelf voor gratis tampons bij meerdere openbare gebouwen in de stad.

Alle fracties, behalve de PVV, vragen het gemeentebestuur, met een plan te komen om meisjes en vrouwen te ondersteunen om menstruatie-armoede uit te bannen. “Een op de tien meisjes en vrouwen in deze gemeente heeft geen geld om tampons of maandverband te kopen,” zegt PvdA-raadslid Els van der Weele. “Ze missen vaker school- of werkdagen en kunnen daardoor niet meedoen in de samenleving. Dat maakt het niet alleen een armoedeprobleem, maar ook een participatie- en emancipatieprobleem.”

Het Comité Vrouwenstrijd vroeg op 15 juni aandacht van de gemeenteraad voor menstruatie-armoede. De gemeente zou nog te weinig stappen gezet hebben om het probleem aan te pakken. Daarop kwam Van der Weele met het idee om zelf actie te ondernemen. “Tot het geregeld is zullen de fracties de openbare gebouwen in de gemeente zelf voorzien van gratis menstruatie-producten.” Het gemeentegebouw komt woensdagavond als eerste aan de beurt. Van der Weele hoopt dat het college zelf met een passend voorstel komt.

Deel dit artikel: