PVV: “Het mag niet zo zijn dat de buslijn uit Engelbert en Middelbert verdwijnt”

nieuws
Foto: Raymond Meter - meterfotografie.nl

De fractie van de PVV in de Groningse gemeenteraad springt in de bres voor de bewoners van Engelbert en Middelbert. De partij wil de buslijn, die door de dorpen rijdt, behouden.

Vorige week maakte het OV-bureau Groningen-Drenthe in het ontwerp hoofdlijnen 2023 weten dat de route naar Harkstede aangepast gaat worden.
Er wordt in de toekomst niet meer via Engelbert en Middelbert gereden, maar via de Hoofdweg. Het aanpassen van de lijn levert een besparing op van 125.000 euro.

Engelbert en Middelbert
“Toevallig zijn we op dit moment bezig met een motie waarmee we willen proberen om meer geld vrij te maken voor het openbaar vervoer”, vertelt fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV. “Daar hoort ook de buslijn door Engelbert en Middelbert bij. Wij vinden dat deze buslijn door de dorpen moet blijven rijden. Het openbaar vervoer is van essentieel belang voor iedereen, en in het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld geen auto hebben, jongeren en ouderen en mensen die een smalle beurs hebben.”

Bewonersvereniging
Bewonersvereniging Meerdorpen liet vorige week aan OOG Tv weten dat ze maandenlang aan het lijntje zijn gehouden. “We hebben al een tijdje geleden bij vervoersbedrijf Qbuzz aangekaart dat we in gesprek willen over de nieuwe dienstregeling”, liet voorzitter Marina Weel van Meerdorpen vorige week weten. “Daarop kregen we te horen dat men er mee bezig is, en dat men contact met ons zou opnemen. En nu lees ik in de media dat onze buslijn verlegd gaat worden en niet meer door onze dorpen gaat rijden. Dit verbaast ons ten zeerste.”

“Gebrek aan communicatie”
Ram hierover: “Dat is niet netjes. En dit is misschien ook wel een manco van het gemeentebestuur, omdat we zien dat er bij de Ombudsman veel klachten binnenkomen. Er is een gebrek aan communicatie, en dat verbaasd ons als fractie heel erg. Je moet bewoners meenemen in je beslissingen, je moet mensen inspraak geven. En dat ontbreekt nu volledig.”

Bijdrage verhogen
Terug naar de motie. Deze wordt samen met het CDA, Partij voor het Noorden en Stadspartij 100% voor Groningen ingediend. Ram: “Wat wij gezamenlijk voor gaan stellen is de bijdrage van de gemeente Groningen verhogen om zoveel mogelijk buslijnen in de gemeente te behouden. De gemeente wordt in het nieuwe plan ook onevenredig hard getroffen met een besparing van meer dan 2,1 miljoen euro.” De partijen stellen voor om de eigen bijdrage te verhogen met 816.000 euro en dit in 2023 eenmalig ten laste te leggen van de algemene reserve. Ook wil men met het OV-bureau en de provincies Groningen en Drenthe in gesprek om ook de bijdrage van de provincies te verhogen.

“Laatste kans”
Volgens Ram is de raadsvergadering woensdag de laatste kans om nog iets te veranderen. “Komende donderdag wordt de begroting van het OV-bureau vastgesteld. Dit is eigenlijk de laatste kans om nog iets te veranderen.”

Deel dit artikel: