Peter de Grote Festival verandert naam in Aurora Festival vanwege oorlog in Oekraïne

Het Peter de Grote Festival is niet meer. De organisatie achter het kamermuziekfestival in Groningen wil niet langer verbonden zijn met de zeventiende-eeuwse Russische tsaar en verandert haar naam in het Aurora Festival, naar aanleiding van de oorlog Oekraïne.

Peter de Grote was, als Tsaar van Rusland, verantwoordelijk voor oorlogen en veroveren van Europees land. “Geen persoon waar Aurora Festival langer mee verbonden wil zijn”, aldus de organisatie. Daar komt bij dat het festival dit jaar een benefietconcert houdt met de Nederlands-Oekraïense componist Maxim Shalygin. Hij wil op geen manier meer gelinkt worden aan de Russische Tsaar.

Met naam Aurora begint het festival aan een nieuw begin tijdens de 25e jubileumeditie van het festival. Aurora staat voor ‘dageraad’, een nieuw begin. Om dit te vieren wordt er een speciaal zonsopkomst-concert georganiseerd in natuurgebied De Onlanden, waar in alle vroegte o.a. het Sonnenaufgang-kwartet van Joseph Hayden wordt uitgevoerd.

Het festival vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 30 juli. Het hoofdthema is Opus 25, waarbij de 25e compositie van 29 componisten wordt uitgevoerd tijdens acht concerten. Daarnaast is er dit jaar een het onderdeel ‘Festivals for Compassion’ met het strijkkwartet Drop after Drop van de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin en een speciaal benefietconcert voor Oekraïne met muziek van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov.

Deel dit artikel: