Minderjarige Stadjer pleegde meerdere geweldsincidenten, rechter wil advies over strafmaat

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Voordat de rechtbank in Groningen een straf oplegt aan een 16-jarige Groninger voor verschillende geweldsincidenten in de Stad, moet er eerst een eenduidig advies komen van een psychiater en een psycholoog over de strafmaatregel die ze adviseren.

De rechtbank besloot maandag dat het onderzoek naar de Stadjer moet worden heropend.

De jonge Groninger stond terecht voor verschillende geweldincidenten in Groningen. De rechter achtte al bewezen dat de minderjarige Stadjer (mede) verantwoordelijk was voor de misdrijven. Zo stak de Groninger in mei vorig jaar in op een groepje fietsers op het Heerdenpad in Beijum, sloeg en schopte hij op 21 mei 2021 op iemand in en roofde hij op Bevrijdingsdag een Groninger, onder meer van zijn kleding.

De jonge Stadjer bekende alles. Met ondersteunend bewijs veroordeelde de rechtbank hem op alle punten. Maar over de straf voor de minderjarige Groninger kon de rechtbank zich naar eigen zeggen niet uitspreken.

Uit de opgemaakte psychologische en psychiatrische rapportage komt naar voren dat de verdachte lijdt aan gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen. De psycholoog adviseerde daarom (deels) voorwaardelijke jeugddetentie op te leggen met voorwaarden. De psychiater ziet het liefst dat de verdachte voorwaardelijk jeugd-tbs moet krijgen. Omdat de twee niet alle feiten hebben kunnen betrekken bij hun oordeel, wil de rechter nu dat de twee adviseurs met een gezamenlijk advies komen.

Wanneer de Stadjer opnieuw voor de rechter moet verschijnen om zijn straf te horen, is nog niet duidelijk.