“Meeste inwoners worden bereikt met energiecompensatie, wel zorgen over middeninkomens”

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

De meeste inwoners die in aanmerking komen voor compensatiegelden voor een hoge energierekening worden bereikt. Hoewel er bij wethouder Eelco Eikenaar (SP) ook zorgen zijn.

Eikenaar reageerde daarmee op vragen van de Stadspartij 100% voor Groningen en de PVV. Raadslid Yaneth Menger: “Wij hebben de indruk dat niet iedereen die in aanmerking komt wordt bereikt. Daarnaast zien we dat de huidige ontwikkelingen snel gaan. Daarbij hebben we grote zorgen over de middeninkomens die buiten de boot dreigen te vallen. Hiermee wordt er een ongelijk speelveld gecreëerd. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen vijfhonderd euro bovenop de achthonderd euro, terwijl andere groepen dat niet krijgen. Het zorgt voor een grotere tweedeling, waarbij we zorgen hebben wat er op ons af gaat komen.”

Wethouder Eikenaar (SP): “Zevenduizend mensen niet in beeld”
Wethouder Eelco Eikenaar: “Op uw vraag of iedereen die in aanmerking komt voor de compensatie bereikt wordt, denken wij dat dit best wel goed gaat. Naar schatting komen ongeveer 20.000 mensen in aanmerking voor deze compensatie, waarbij we ongeveer zevenduizend mensen niet in beeld hebben. Zij moeten zichzelf melden. Er zijn campagnes opgestart om deze mensen te bereiken.”

“Middeninkomens niet meenemen”
Eikenaar vertelt verder: “Wat betreft de middeninkomens. Ik deel uw zorgen. We zien dat door de stijgende energiekosten grote groepen mensen in de problemen kunnen komen: mensen met een laag inkomen maar ook met een middeninkomen, afhankelijk van de vaste lasten die men heeft. Maar daar is deze regeling geen antwoord op. Het kabinet moet zorgen voor een eerlijke verdeling. Het geld dat nu beschikbaar is voor de compensatie is bedoeld voor de minima. Dat wordt uitgekeerd, en dan is het op. We kunnen de middeninkomens niet meenemen. Wel gaan we de zorgen overbrengen aan het kabinet, dat er structurele maatregelen komen om dit op te lossen.”

Deel dit artikel: