Medewerkers Lovisa voeren met FNV actie vanwege onderbetaling

nieuws
Foto: sara graves via Pixabay

Medewerkers van sieradenwinkel Lovisa aan de Guldenstraat in Stad voeren zondag actie vanwege onderbetaling. De werknemers worden bij de actie ondersteund door vakbond FNV.

In Nederland heeft Lovisa vijf winkels met ongeveer veertig medewerkers. Lovisa is een beursgenoteerd Australisch bedrijf opgericht in 2010 door miljardair Brett Blundy. “De medewerkers worden zelfs onder het minimumloon betaald, terwijl de eigenaar één van de rijkste Australiërs is”, vertelt Linda Vermeulen van FNV Handel. “De onderbetaling in de winkels moet stoppen. Mensen lopen honderden euro’s mis, met schrijnende situaties tot gevolg. De directie van Lovisa heeft alleen oog voor winst en regelt niet eens personeelszaken, zoals verstrekking van loonstrookjes. Ze trekken voortdurend nieuwe mensen aan en jagen hen dan weer weg door niet of te weinig uit te betalen. Wij voeren nu actie om deze carrousel te stoppen.”

De medewerkers houden zondag een ‘speak-up-actie’. “Zij spreken zich uit, ze delen flyers uit en vertellen aan de klanten wat er allemaal misgaat in hun winkel.” Wereldwijd heeft Lovisa 449 winkels. In België wordt het werk helemaal neergelegd. De FNV en de Belgische vakbonden roepen de overheid op om actie te ondernemen.