“Konijnen liggen voor de ventilator, de duiven hebben zojuist een verkoelende douche gekregen”

nieuws
Parasols zijn geplaatst om de dieren in de schaduw te plaatsen. Foto: René Perdok

De maximumtemperatuur in Groningen kwam dinsdag ver boven de dertig graden. Niet alleen voor mensen is dat warm maar ook voor dieren. Bij Bikers for Animals Groningen weten ze dat als geen ander.

“Mijn vrouw Yvonne is er vandaag het meest mee bezig geweest”, vertelt René Perdok. “Zij zag deze warme dag al verschijnen in de voorspellingen en heeft daar actie op ondernomen. Kijk, op dit moment hebben we enkele tientallen dieren hier in de opvang. Die kun je op zo’n dag niet alleen laten. Mijn vrouw heeft dus vrij gevraagd van haar werk. Dat lukte voor de ochtend niet dus daarom hebben we een vrijwilligster gevraagd of die de dieren in de ochtenduren in de gaten wilde gaan houden.”

“Konijnen liggen voor de ventilator”
Perdok vertelt verder: “Op dit moment hebben we hier twaalf konijnen, twaalf kippen, drie eenden, wat duiven, twee geiten, vijf honden en drie katten. Sommige dieren hebben weinig last van de warmte. De geiten kunnen er bijvoorbeeld prima tegen. Maar de konijnen die liggen vandaag de hele dag waar ze liggen. En daarom hebben we verschillende maatregelen genomen. In het konijnenhok hebben we bijvoorbeeld ventilatoren geplaatst. Daar liggen ze nu mooi voor. Omdat het morgen opnieuw warm wordt hebben we nu flesjes water in de diepvries liggen. Daar wikkelen we een doek om heen zodat ze daar tegen aan kunnen liggen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Konijnen liggen voor de ventilator. Foto: René Perdok

Tuinslang
“Met de tuinslang sproeien we regelmatig de tegels nat. Je ziet dat dieren dat fijn vinden, want ze gaan er direct op liggen. De duiven hebben zojuist een verkoelende douche gehad. Daarnaast hebben we parasols geplaatst zodat de dieren, die los lopen en die zich in de hokken bevinden, genoeg plekken hebben waar ze in de schaduw kunnen liggen. En ook zijn er zwembadjes geplaatst waar de honden in kunnen liggen. Ik heb nog even overwogen om vanmiddag het dak van het verblijf te besproeien met water, maar dat heb ik niet gedaan. Water trekt ook weer zonwarmte aan.”

“Onderneem actie als je dieren in de brandende zon ziet”
Perdok noemt het belangrijk om juist op deze dagen goed op de dieren te letten. “Als je een huisdier hebt dan moet je daar altijd serieus mee omgaan, maar op een dag als vandaag zeker. Ik heb hier dan een opvanglocatie waar we het de dieren naar de zin maken, maar er zijn genoeg plekken waar er minder aandacht voor is. Mocht je zelf een situatie tegen komen, grijp dan ook gewoon in. Kom je op een warme dag dieren tegen in een hok die vol in de zon staat, zoek dan contact met de eigenaar of bel de dierenpolitie op 114. Hetzelfde geldt voor dieren die vol in de zon staan zonder enige beschutting. De meeste dieren hebben net zoveel last van de warmte als dat jij dat hebt.”