Komend seizoen definitief geen jacht op hazen en konijnen in Groningen

nieuws
Foto: Sven Ziegler via Pixabay

Komend jachtseizoen mag er in Groningen niet worden gejaagd op konijnen en hazen. Dat maakte minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof donderdag bekend.

Van Der Wal kondigde het verbod in april al aan. Het besluit werd donderdag definitief.

Het verbod op de jacht op konijnen is landelijk, maar hazen mogen alleen in Groningen, Limburg en Utrecht niet worden bejaagd, omdat de populaties hier te laag zijn. Van der Wal benadrukte in april al dat de jacht zelf hier niet de oorzaak van is. Intensivering en schaalvergroting van de landbouw, veranderingen in het landschap en landbouwmachines zijn de boosdoeners, aldus het ministerie.

Ook de houtduif, de fazant en de wilde eend kennen dezelfde problemen, maar de jacht op deze dieren blijft voorlopig wel gewoon open tijdens het seizoen. De minister wil een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de jacht op een bepaalde soort alleen wordt geopend in die gebieden waar het goed gaat met deze soort, in combinatie met maatregelen voor herstel van de populatie.

De Jagersvereniging is niet blij met het besluit van de minister en start een bodemprocedure. Daarnaast willen de jagers een kort geding aanspannen, waarin wordt gevorderd dat het besluit van de minister wordt opgeschort.