Minister verbiedt jacht op hazen en konijnen in Groningen

nieuws
Foto: Sven Ziegler via Pixabay

Komend jachtseizoen mag er in Groningen niet worden gejaagd op konijnen en hazen. Dat maakte minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof donderdag bekend.

Het verbod op de jacht op konijnen is landelijk, maar hazen mogen alleen in Groningen, Limburg en Utrecht niet worden bejaagd, omdat de populaties hier te laag zijn. Van der Wal benadrukt dat de jacht zelf hier niet de oorzaak van is. Intensivering en schaalvergroting van de landbouw, veranderingen in het landschap en landbouwmachines zijn de boosdoeners, aldus het ministerie.

Ook de houtduif, de fazant en de wilde eend kennen dezelfde problemen, maar hiervoor is nog geen regionaal onderzoek gedaan. Daarom blijft de jacht op deze dieren wel gewoon open tijdens het seizoen. De minister wil een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de jacht op een bepaalde soort alleen wordt geopend in die gebieden waar het goed gaat met deze soort, in combinatie met maatregelen voor herstel van de populatie.

Het ministerie overlegt de komende tijd met de provincie Groningen en belangenorganisaties over vervolgstappen, waaronder het in kaart brengen van de maatschappelijke en financiële impact van het niet openen van de jacht.

Jagersvereniging: ‘Inperking jacht onterecht en schadelijk’

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is niet blij met het besluit van de minister. De vereniging stelt dat er onjuiste beoordelingsmethodes zijn gebruikt en spreekt over ‘discutabele keuzes’ door het gebruik van deze gegevens. “Het voorgenomen besluit van de minister zal consequenties hebben voor de mogelijkheden voor schadebestrijding en wellicht ook voor het verstrekken van bijvoorbeeld woningbouwvergunningen”, aldus woordvoerder Dorien van Dijk. “Ook voor de aanleg en het onderhoud van wegen, sportvelden en begraafplaatsen zal het eventuele besluit gevolgen hebben.”

De Jagersvereniging legt zich dan ook niet neer bij het besluit en wil er alles aan doen om de minister op andere gedachten te brengen. “We vertrouwen erop dat de voorgenomen besluitvorming op korte termijn kan worden teruggedraaid”, aldus Van Dijk. “We pakken dan ook graag de handreiking aan van de minister om samen met andere stakeholders te kijken naar het verbeteren van de verzameling van gegevens.”