Inwoners De Poffert roepen wethouder op om maximumsnelheid te verlagen

nieuws
Inwoners van De Poffert bieden de enquêteresultaten aan, aan wethouder Philip Broeksma (m). Raadslid Hans de Waard van de SP (l) kijkt toe. Foto: Kees de Bock

Inwoners van De Poffert hebben woensdag wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer opgeroepen om de maximumsnelheid in het buurtschap te verlagen. Volgens de bewoners is de boodschap bij de wethouder gearriveerd.

Het uitbeelden van het probleem gebeurde op een ludieke manier. “We hebben een flitscamera gemaakt die we vanmiddag op het Martinikerkhof bij het Provinciehuis hebben geplaatst”, vertelt Kees de Bock, één van de bewoners. “Toen de wethouder naar buiten kwam hebben de resultaten van een enquête uit deze flitscamera laten rollen.” De actie vond plaats in samenwerking met de fractie van de SP.

“Ongeveer 75% van de fietsers voelt zich niet veilig”
In De Poffert wordt al jaren geklaagd over gevaarlijke situaties door te snel rijdend verkeer. In het buurtschap geldt een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur, maar in de praktijk houdt nagenoeg geen enkele automobilist zich hier aan. “De afgelopen periode hebben we fietsers geënquêteerd”, vertelt De Bock. “Zij hebben een vragenlijst ingevuld hoe zij tegen de verkeerssituatie aan kijken. Sommige mensen hebben de vragenlijst direct ingevuld, anderen hebben de lijst mee naar huis genomen en later ingeleverd. Uiteindelijk zijn er 85 formulieren ingevuld. Dat is wat ons betreft een representatief aantal. En de resultaten liegen er niet om. Ongeveer 75% van de fietsers voelt zich niet veilig, en 100% van de fietsers geeft aan dat zij vinden dat er op deze weg te hard gereden wordt.”

“We zijn benieuwd wat de reactie zal zijn van het gemeentebestuur”
En met ‘deze weg’ wordt de weg bedoeld tussen Westpoort en De Poffert. De problemen kunnen opgelost worden door de aanleg van vrije fietspaden, verkeersdrempels of meer politiecontroles. “De boodschap is in ieder geval duidelijk aangekomen bij de wethouder, en daar zijn we al heel blij mee. De wethouder sprak ook de intentie uit, hij beloofde het niet, om contact op te nemen met de gemeente Westerkwartier, omdat het andere deel van De Poffert in deze gemeente valt. We zijn heel benieuwd wat de reactie zal zijn van het gemeentebestuur.”