IMG: ‘Minderjarigen kunnen smartengeld voor bevingen pas begin volgend jaar aanvragen’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De regeling voor immateriële schade bij minderjarigen start niet deze zomer, maar in het eerste kwartaal van 2023. Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is dat nodig, omdat er nu te veel beslag wordt gelegd op ICT’ers, die bezig zijn met de ontwikkeling van de huidige schaderegelingen.

Het IMG maakte het uitstel van de smartengeld-regeling maandagochtend bekend.

Te veel ICT’ers nodig

Volgens het IMG leggen nieuwe ontwikkelingen in de huidige regelingen voor schade-afhandeling (actualisatie van waardedaling, invoering van de vaste vergoeding voor fysieke schade en verbetering van het aanvraagsysteem voor bezwaren) fors beslag op de beschikbare ICT-capaciteit.

“Bij immateriële schade zijn er potentieel duizenden kinderen waarvoor aanvragen binnen kunnen komen”, zegt bestuursvoorzitter Bas Kortmann. “Automatisering is onontbeerlijk en dat geldt voor alle schaderegelingen. Iedereen kampt met beschikbaarheid van mensen, zeker in de ICT. We moeten daarom onmogelijke keuzes maken. Gelukkig kunnen we wel soelaas bieden voor de meest ernstige situaties van leed en verdriet bij gezinnen.”

Vergoeding voor kinderen waarschijnlijk sneller uitgerekend

Het IMG verwacht dat de regeling voor immateriële schade voor volwassenen vanaf begin 2023 volledig is opengesteld. Dan zou ook de regeling voor minderjarigen moeten starten.

De regeling kan volgens het IMG mogelijk sneller worden afgehandeld dan die voor volwassenen. Een groot deel van de kinderen woont in gezinnen waar ook hun ouders immateriële schade hebben geleden door de aardbevingen. Deze beoordelingen worden gebruikt om ook de vergoeding voor de kinderen te berekenen.

Voor meerderjarige inwonende kinderen is het overigens al wel mogelijk een vergoeding aan te vragen, ook als ze uit huis zijn. Dan wordt de tijd dat ze thuis woonden meegewogen.