Groningse huisartsen in actie: “De werkdruk is te hoog”

De druk op de huisartsenzorg is te hoog. Er worden veel patiënten naar hun doorverwezen en de assistenten komen om in het papierwerk. Daarom kwamen de huisartsen van Paddepoel, Vinkhuizen, de Held en Reitdiepwijk vrijdag in actie. Dit doen ze niet op het Malieveld, waar vrijdag ook huisartsen hun stem laten horen, maar voor huisartsenpraktijk Andeweg in Paddepoel.

“Ik denk dat wij heel veel overloop ervaren van alle stagnaties die in de rest van de zorg plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de wachtlijsten bij de GGZ en ook dat er na de coronatijd veel wachttijden in het ziekenhuis zijn gekomen. Als iemand nog niet naar het ziekenhuis toe kan, dan zijn wij degenen die nog moeten zorgen voor deze patiënten. Dingen lopen soms moeizaam, omdat de spreekuren steeds voller worden”, vertelt Mirjam Andeweg van huisartsenpraktijk Andeweg.

De huisartsenpraktijken voeren in Groningen op een gezellige manier actie. Voor de praktijk staat een mand vol met appels, wat gericht is op de quote “An apple a day, keeps the doctor away”. Ook ligt er haring voor de liefhebbers, dit onder motto “Haring in het land, huisarts aan de kant”. Elke voorbijganger kon een kijkje nemen en een praatje komen maken met de huisartsen.

Maureen Tirtotaroeno van huisartsenpraktijk de Capella vertelt dat het haar verdrietig maakt; “ik vind het hartstikke leuk om met mensen te werken, daar haal ik veel plezier uit. Maar soms zijn er dingen die ik graag geregeld wil hebben en dat kan dan niet, dat geeft mij stress”. De huisartsen hopen dat er concrete afspraken gemaakt kunnen worden in de zorgakkoorden, zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen gaan plaatsvinden.