Gerechtshof: ‘Krakers moeten binnen drie dagen weg zijn uit Heerenhuis’

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De krakers van het voormalige grand café het Heerenhuis aan de Spilsluizen moeten het pand binnen drie dagen verlaten. Dat heeft het Gerechtshof dinsdag bepaald in een kort geding dat de eigenaar, Stichting Valquest, aanspande.

Het Heerenhuis stond, na het vertrek van het grand café in 2020, al bijna twee jaar leeg. De uitbater van het grand café verkocht het pand aan vastgoedmagnaat Joshua Camera, die het vervolgens opnieuw van de hand deed aan Valquest. In eerste instantie wilde Valquest appartementen bouwen in het pand, maar kreeg daarvoor geen vergunning. Eind november vond Valquest een nieuwe eigenaar, maar het pand was nog niet overgedragen toen de krakers hun intrek namen.

In januari bepaalde de voorzieningsrechter nog dat de krakers voorlopig in het Heerenhuis mogen blijven wonen, totdat Valquest of een eventuele nieuwe eigenaar concrete plannen heeft voor de verbouwing of nieuw gebruik van het pand.

Eigenaar had ‘spoedeisend belang’

Daar nam Valquest geen genoegen mee en ging in hoger beroep. Waar de voorzieningsrechter nog stelde dat Valquest niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het een ‘spoedeisend belang’ heeft bij de ontruiming van het pand, oordeelt het Gerechtshof anders. De krakers trokken het pand in nadat Valquest het had verkocht aan LMJD. De nieuwe eigenaar maakte volgens het Hof duidelijk dat hij meteen wilde beginnen aan een verbouwing, waardoor van daadwerkelijke leegstand geen sprake meer zou zijn.

Dwangsom van 10.000 euro

De krakers hebben nu drie dagen de tijd om het Heerenhuis te verlaten. Doen ze dat niet, dan betalen de krakers 10.000 euro voor elke dag dat ze langer in het pand aanwezig zijn. De proceskosten, een slordige 4.500 euro, zijn ook voor de krakers.

Deel dit artikel: