Gemiddeld hypotheekbedrag daalt hard in Groningen

nieuws

Het gemiddelde hypotheekbedrag is in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds drie jaar gedaald in ons land. De provincie Groningen kende de hardste daling, zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker.

Met een daling van zeventien procent is het gemiddelde hypotheekbedrag gedurende het tweede kwartaal van dit jaar een stuk sterker gedaald dan het landelijke gemiddelde: een daling van 1,2 procent. Met respectievelijk elf en zeven procent daling in de hypotheekbedragen liet Groningen de provincie Flevoland en Noord-Holland ver achter zich.

Volgens De Hypotheker wijzen deze cijfers erop dat de huizenmarkt in Groningen begint af te koelen. “Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen”, vertelt Bert Masson, franchisenemer van De Hypotheker in Groningen. “Tegelijkertijd is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning flink gestegen. Dat is een positieve ontwikkeling. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode.”