Gemeentebestuur komt in de herfst met plan om menstruatiearmoede uit te bannen

nieuws

Het gemeentebestuur komt komende herfst met een plan om menstruatiearmoede in de gemeente Groningen uit te bannen. Dat zegt wethouder Eelco Eikenaar (SP) woensdagavond.

In de gemeenteraad werd een motie behandeld die ingediend was door de PvdA, Stadspartij 100% voor Groningen, S&S, SP, GL, VVD, D66, Partij voor het Noorden, ChristenUnie, PvdD en CDA. Els van der Weele van de Partij van de Arbeid: “Door de menstruatiearmoede zien we dat sommige vrouwen hierdoor hun huis niet meer uit komen. Het leidt tot maatschappelijk leed en het niet gebruiken van menstruatieproducten kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Veel fracties maken zich zorgen over dit probleem. Het is belangrijk om een stap te zetten om menstruatiearmoede uit te bannen en om producten gratis beschikbaar te stellen. En om zelf de daad bij het woord te voegen hebben wij als fractie het Nieuwe Stadhuis geadopteerd waar vanaf vandaag gratis menstruatieproducten liggen.”

Yaneth Menger (Stadspartij 100% voor Groningen): “Het is schrijnend dat we met deze problematiek te maken hebben”
Raadslid Yaneth Menger van Stadspartij 100% voor Groningen: “We zijn al een tijdje bezig met dit onderwerp. Het is goed om te zien dat het nu opnieuw op de agenda is komen te staan. Tegelijkertijd is het ook schrijnend dat we in een land als Nederland met deze problematiek te maken hebben.” Jimmy Dijk van de SP is het daar mee eens: “Het is 2022. Je zou denken dat dit nu wel eens geregeld zou zijn. Ik zou het gemeentebestuur ook een tip mee willen geven. De gemeente koop massaal wc-papier in. Dan moet maandverband of tampons ook kunnen.”

Dennis Ram (PVV): “Symboolpolitiek”
De reactie van Dijk kan rekenen op een opmerking van voorzitter Schuiling: “Ik dacht even dat u ging zeggen dat u een wc-papierbedrijf wilt gaan starten.” Dijk: “Daar zegt u wat!” Dennis Ram van de PVV: “Wij stemmen tegen deze motie. Niet dat wij het probleem niet zien, want er moet iets gebeuren aan dit probleem. Maar dit beschouwen wij als symboolpolitiek, en daar zijn wij niet van.”

Wethouder Eikenaar (SP): “Komende herfst komen we met plan”
Wethouder Eelco Eikenaar: “Het is een schrijnend probleem. Dat mensen vanwege menstruatiearmoede niet naar hun werk durven of kunnen en sociale contacten uit de weg gaan. Wat we als College toe kunnen zeggen is dat we in de herfst met een voorstel komen om menstruatiearmoede uit te bannen. Daarnaast begrijp ik dat verschillende partijen gebouwen geadopteerd hebben waar zij menstruatieproducten willen plaatsen. Mijn verzoek is om dit even door te geven, zodat dit met de locaties besproken kan worden. Op de reactie van de voorzitter of we een wc-papierfabriek of maandverbandfabriek moeten beginnen. Laten we eerst maar een woonbedrijf op gaan zetten, dan kunnen we de rest altijd nog overwegen.”

Deel dit artikel: