Gemeente zoekt samen met bedrijven naar oplossingen voor overvol stroomnet

nieuws
Foto: 0fjd125gk87 via Pixabay

De gemeente wil amen met bedrijven gaan zoeken naar kortetermijnoplossingen voor het stroomverbruik op bedrijventerreinen. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.

Afgelopen vrijdag vond een bijeenkomst plaats op Kaap Hoorn, waarbij diverse grote bedrijven uit Stad aanwezig waren om mee te denken over uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid, vergroening en energievoorzieningen. Zo werd er ook gesproken over netcongestie. Netcongestie houdt in dat wanneer de vraag naar stroom groter is dan de transportcapaciteit op het elektriciteitsnet, waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Groningen Stroom Door
In Groningen gaat geïnvesteerd worden in een uitbreiding van het energienet. Echter, omdat het een aantal jaren kan duren voor dit in gebruik kan worden genomen is het ook belangrijk om naar oplossingen voor de korte termijn te kijken. Voorbeelden zijn: de werktijden van bedrijven aan te passen, het opzetten van een energiecoöperatie, het inzetten van batterijopslag en het gezamenlijk inkopen van stroom. De gemeente Groningen wil na de zomervakantie onder de naam ‘Groningen Stroom Door’ samen gaan werken met bedrijvenverenigingen. Een pilot wordt gestart met bedrijven op Corpus den Hoorn en Westpoort.

Corpus den Hoorn
Voor de pilot gaat samengewerkt worden met bedrijven. Volgens de gemeente is deze samenwerking cruciaal omdat het inzicht geeft in het huidige verbruik van een bedrijf en maakt het ook bekend wat de toekomstplannen zijn, zodat duidelijk is wat er in de toekomst nodig is qua capaciteit. De gemeente noemt netcongestie vooral op Corpus den Hoorn belangrijk omdat daar veel bedrijven zitten die fors aan het groeien zijn, waardoor ook de vraag naar elektriciteit zal toenemen.

Deel dit artikel: