“De strijd tussen Vingegaard en Poga was om te smullen, op het puntje van mijn stoel”

nieuws
Foto: jacqueline macou via Pixabay

De champagne is ontkurkt, de Champs-Élysées bereikt en de truien zijn vergeven. Thomas van Zeewijk Vink van GSWV Tandje Hoger uit Stad kijkt met veel plezier terug op de afgelopen weken Tour de France.

Hoi Thomas! Het zit er op …
“Ja, wat was dit prachtig. Dit was één van de mooiste Tour de Frances van de afgelopen jaren. Een prachtige strijd tussen twee geweldige renners. Het was ook veel leuker en mooier in vergelijking met vorig jaar, toen het veel meer een onemanshow was. Ik heb de afgelopen weken regelmatig op het puntje van mijn stoel gezeten.”

Nu zijn jullie een Studenten Wieler Vereniging. In hoeverre leeft de Tour de France bij jullie?
“Die leeft heel erg. Dat komt enerzijds omdat de sport ons interesseert en daarnaast wordt het ons makkelijk gemaakt door de vele aandacht. Er zijn flink wat radio- en televisieprogramma’s en podcasts te vinden die in het teken staan van de Tour de France. Of het ons als vereniging ook bezighoudt? Ik denk dat iedereen thuis wel zit te kijken. Althans ik krijg regelmatig appjes. Maar het is niet zo dat we allemaal gezamenlijk voor de televisie zitten. Eigenlijk is dat misschien wel jammer, als ik er zo over nadenk. Bij het EK en WK voetbal is het heel gebruikelijk om samen te klonteren. Dat zie je bij het fietsen nog niet.”

Komt dat misschien ook omdat de Nederlanders niet mee doen in de top van het klassement?
“Dat zou heel goed kunnen. Er zijn verschillende Nederlanders die zich van hun goede kant hebben laten zien, maar ik denk dat we op dit moment niemand in het Nederlandse peloton hebben zitten die zoiets kan als Vingegaard en Pogačar. Matthieu van der Poel is bijvoorbeeld een hele goede renner, maar zit lastiger in het algemeen klassement.”

Kan het zijn dat misschien de toekomstige gele truidrager zich binnen de gelederen van Tandje Hoger bevindt?
“Haha. Nee, dat denk ik niet. In het verleden is Kirsten Wild bij ons lid geweest. Zij is daarna behoorlijk doorgebroken met een aantal hele mooie prestaties. Maar voor de rest zit dat niet binnen de aard van onze vereniging. Kijk als je goed kunt wielrennen dan word je vaak op een jonge leeftijd al gescout. Terwijl, als men bij ons binnenkomt, men al 18 of 19 jaar oud is. De toekomstige Tour de France-fietsers zijn op die leeftijd al gescout. Die zitten dan al bij professionele teams waar ze volledig begeleid worden. Wij grossieren meer in het plezier van de sport.”

Je zegt het al, tijdens de Tour is er veel aandacht voor de wielersport. Je ziet het ook in de stad, dat er nu meer mensen aan het wielrennen zijn. Merken jullie het ook qua aanmeldingen?
“Nee. Maar dat is niet zo gek. Wij zijn een studentenwielrenvereniging. Wij moeten het hebben van de start van het nieuwe studiejaar. Wanneer nieuwe studenten naar de stad komen, en ze op zoek gaan naar een vrijetijdsbesteding. Maar ik ben het wel met je eens dat deze aandacht goed is voor de sport. Als je het ziet op televisie dan begint het toch te kriebelen. Dat heb ik zelf ook. Als ik de programma’s op televisie zie, dan wil ik graag ook wielrennen. Ik denk dat dat heel belangrijk is.”

Wat was voor jou de mooiste etappe in de afgelopen drie weken?
“Poeh! (Korte stilte) Ik denk dat er verschillende mooie etappes waren, maar afgelopen donderdag, de etappe van Lourdes naar Hautacam, die stak er wel met kop en schouders bovenuit. Die afdeling. Waarbij eerst Vingegaard bijna onderuit gaat, vervolgens gaat Poga onderuit en de Deen wacht op hem. Het handje dat ze elkaar geven, waarna Vingegaard uiteindelijk toch weg fietst. Fenomenaal. Ik zat echt op het puntje van mijn stoel. Wat een beleving.”

De Tour zit er nu op. De Vuelta is weliswaar in zicht, maar wat ga je in de tussentijd doen?
“Nou, wat ik nu ga zeggen is geen grap, maar ik reis de komende dagen naar Frankrijk, naar de Alpen. Ik verblijf daar een week, en ik wil daar verschillende bergen beklimmen die ook onderdeel waren van het Tour de France-parcours.”

Ga je de Alpe d’Huez beklimmen?
“Haha, ja, dat is wel de bedoeling. Dat lijkt me prachtig om hetzelfde te ervaren wat de renners ook ervaren hebben. Het zal weliswaar wel een beetje anders zijn, want ik verwacht niet dat de berg vol staat met fans om mij aan te moedigen, maar wie weet. En inderdaad. De Vuelta start op 19 augustus, dus er is ook al weer genoeg van om over te dromen.”