“De jaarlijkse Perseïdenzwerm zal ons niet teleurstellen, er zal genoeg te zien zijn”

nieuws
Foto: StockSnap via Pixabay

We staan aan de vooravond van verschillende meteorenzwermen die de komende weken voorbij gaan trekken. Volgens sterrenkundige Jeffrey Bout uit Stad zal er genoeg te zien zijn aan het nachtelijk firmament.

Hoi Jeffrey! Verschillende experts laten weten dat de jaarlijkse meteorenzwermen wat tegen zullen vallen, dat er minder te zien zal zijn …
“Ik ben het deels met deze uitspraak eens. Er zal inderdaad minder te zien zijn in vergelijking met vorig jaar. Maar dat is niet een reden om de hele gebeurtenis maar af te schrijven. Er zal nog steeds genoeg te zien zijn. En omdat het in de vakantie valt ook redenen genoeg om wat langer op te blijven, om de meteoren te gaan zien.”

Hoe komt het dat er minder te zien zal zijn?
“Eigenlijk zijn er verschillende redenen voor aan te wijzen. De belangrijkste gebeurtenis voor de komende periode is de jaarlijkse Perseïdenzwerm. Die wordt in de nacht van 12 op 13 augustus verwacht. Om dat goed te bekijken heb je eigenlijk een plek nodig waar weinig (kunst)licht is. Nu is dat lastig, want tijdens die nacht is het volle maan. Dat is een flinke stoorzender. Dat zal betekenen dat alleen de helderste meteoren te zien zullen zijn.”

En er speelt nog een andere reden?
Ja. Een meteorenzwerm is niets anders dan dat de aarde door een wolk van gruis beweegt. Het maakt dan uit hoe de aarde staat. Vergelijk het met een auto die over de snelweg rijdt. Als je door een wolk van muggen rijdt dan zal je zien dat je daar het meeste last van hebt op je voorruit. Op de achterruit heb je er minder last. Zo moet je dit ook zien, waarbij Nederland zich niet op de beste positie bevindt. Maar dat neemt niet weg dat er nog wel wat te zien zal zijn.”

Waar hebben we het dan precies over?
“Je moet denken aan zo’n tien tot twintig vallende sterren per uur. Dat is ongeveer de helft minder dan vorig jaar. En ik zeg vallende sterren, maar vallende sterren zijn natuurlijk geen sterren maar steentjes uit het zonnestelsel die in de dampkring verbranden. Het is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. En waarom wordt het Perseïden genoemd? Wel, dat komt omdat de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus te komen. Vergelijk dat met de machinist van een trein die voorruit kijkt. De rails lijken allemaal vanuit een bepaald punt te komen. Zo moet je dit ook zien.”

Is het verstandig om de nacht van 12 op 13 augustus in je agenda te zetten?
“Ja, dat lijkt me verstandig. De meeste vallende sterren verwacht ik in de tweede helft van de nacht. Dat is wel iets om even rekening mee te houden. Maar ook eerder in de nacht zal er al wat te zien zijn. Dat is het nadeel van sterrenkijken in de zomer. Het is lang licht, waarbij het in de nacht ook niet echt donker wordt. Desalniettemin is het een prachtige activiteit om samen met je kinderen te ondernemen. Waarbij je altijd de afspraak kunt maken dat als je een vallende ster ziet, je een wens mag doen.”