Celstraf voor oplichter van bejaarde noordelingen

nieuws
rechtbank

Een twintigjarige inwoner van Groningen is veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor het oplichten van zeventien ouderen.

De Stadjer stond voor de rechter vanwege helpdeskfraude. Hij werd vorig jaar augustus in Assen ingerekend. Hij stond toen bij de deur van een 83-jarige man om diens pinpas inclusief pincode op te halen, zogenaamd om hem te beschermen. Iemand zou namelijk bezig zijn om zijn rekening leeg te halen. Een mantelzorger had het bedrog echter door, en belde intussen de politie.

Een groep oplichters heeft tussen mei en oktober vorig jaar diverse oudere inwoners van de drie noordelijke provincies van in totaal 75 duizend euro beroofd. De verdachte vertelde de rechtbank dat hij met twee anderen samenwerkte, maar hen niet wilde verraden. De rechter hield met de strafmaat rekening met het feit dat hij nog in de proeftijd zat van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

De man moet zijn slachtoffers bovendien een schadebedrag van een kleine 10.000 euro betalen. De staat rekent bovendien nog ruim 24.000 euro af, vanwege zijn illegaal verdiende geld.

Deel dit artikel: