Tocht, vocht, schimmel en kou in huurwoningen Zilverlaan tentoongesteld door bewoners

nieuws
Foto via SP Groningen

Bewoners van de Zilverlaan openden donderdag een tentoonstelling over de renovatie van hun huurwoningen. Daarmee willen ze laten zien dat woningcorporatie Nijestee meer verbeteringen moet aanbrengen aan de huizen en garant moet staan voor schimmelbestrijding.

Een groot deel van de sociale huurwoningen aan de Zilverlaan en de Kobaltstraat in Vinkhuizen is in de afgelopen jaren opgeknapt. Maar een “vergeten hoekje” van de Zilverlaan lijkt geen vergelijkbare renovatie te krijgen.

Deze woningen krijgen van hun woningcorporatie wel een geïsoleerd dak en zonnepanelen. Maar de bewoners willen dat ook de rotte kozijnen en de deuren, het staande water onder de woningen en de schimmel worden aangepakt. Die eisen stonden tijdens de tentoonstelling afgebeeld op schildersezels.

‘Goede intenties Nijestee blijken weinig waard te zijn’

Vorige maand gingen bewoners gezamenlijk naar Nijestee om de problemen voor te leggen. Nijestee zegde kort daarna toe dat bewoners gratis schoonmaakmiddel en verf tegen schimmel bij de corporatie kunnen ophalen. Maar de bewoners vinden dat een onacceptabele oplossing en eisen structurele verandering. Nijestee moet vijf jaar lang garant staan voor schimmelvrije huizen, zo stellen de bewoners.

“Deuren hangen scheef in de kozijnen, waardoor het tocht en ze niet goed sluiten”, vertelt huurder Roos Yard. “Hetzelfde geldt voor de ramen en andere kozijnen. Dat is geen veilige situatie en bovendien koud in de winter.”

“De goede intenties van Nijestee van vorige maand blijken tot nu toe weinig waard te zijn”, aldus SP-bestuurslid Bob de Greef, die opkomt voor de bewoners. “Nijestee gaat in de brief niet in op de deuren en legt de verantwoordelijkheid van de schimmel bij de huurders. Ze maken zich er gemakkelijk van af met deze renovatie.”