‘Betere begeleiding van jonge alleenstaande vluchtelingen nodig’

nieuws
Foto Andor Heij

De raadsfracties van ChristenUnie, CDA en GroenLinks willen dat jonge alleenstaande vluchtelingen beter begeleid worden, en een aanvulling van de bijstandsuitkering krijgen.

De drie fracties willen weten welke mogelijkheden de gemeente heeft om een actievere rol op zich te nemen in de begeleiding van deze jongeren, en of hun bijstandsuitkering tot hun 21e kan worden aangevuld. Minderjarige vluchtelingen zonder begeleiding worden nu opgevangen en begeleid door Nidos, maar zodra zij achttien worden, moeten ze zich alleen zien te redden. Ze moeten dan zelf op zoek naar woonruimte en een opleiding of werk.

ChristenUnie raadslid Peter Rebergen: “Ik ken eerlijk gezegd weinig Nederlandse jongeren die na hun achttiende verjaardag ineens 100 procent zelfredzaam zijn, laat staan jongeren die op de vlucht zijn geslagen en in een heel nieuw land wegwijs moeten worden, terwijl ze vaak getraumatiseerd zijn.”

De partijen willen dat de gemeente een actievere rol speelt in de begeleiding en integratie van deze jongeren. “Wij pleiten voor een integraal plan, dat samen met hulpverleners en de jongere zelf wordt gemaakt,” zegt Justine Jones (GroenLinks). De fracties vragen daarnaast het college of het mogelijk is om de bijstandsuitkering van deze jongeren aan te vullen tot zij 21 zijn, zodat zij rond kunnen komen.