Beoogde Amerikaanse ambassadeur wil ‘hulpvaardig zijn’ bij heropening Groningenveld

nieuws
Afbeelding uit video van Senaatsverhoor

Shefali Razdan Duggal, de beoogde nieuwe ambassadeur van de VS wil ‘hulpvaardig’ zijn als Nederland besluit om het gasveld in Groningen weer opent. Dat stelde de in maart door president Biden genomineerde Razdan Duggal donderdag, in een hoorzitting voor nieuwe ambassadeurs in de Amerikaanse senaat.

De Senaat bevroeg donderdag vijf aanstaande ambassadeurs over de manier waarop ze de VS willen gaan vertegenwoordigen in Europa. De Senaatscommissie vroeg alle kandidaten over hun visie over de manier waarop de VS de invloed van Rusland op het continent kan beperken.

‘Hulpvaardig opstellen’

Razdan Duggal stelde in dit debat niet onwelwillend te zijn om het gasveld in Groningen weer te openen, “Er is een noodoptie in Nederland: Tappen uit het Groningse aardgasveld, de grootste in Europa. Die kan weer open als het nodig is. Als dat zekerheid wordt, zal ik me hulpvaardig opstellen”, aldus de vijftigjarige, in India geboren politica.

‘Nederland minder afhankelijk van buitenlandse energie’

Volgens Razdan Duggal hebben andere landen meer last van de energiestrategie van Rusland dan Nederland. “Rusland gebruikt energie als wapen”, aldus Razdan Duggal. “Maar Nederland is minder afhankelijk van andere landen voor haar energie. Wind en zonne-energie zijn de alternatieven die Nederland wil uitbreiden. De EU heeft plannen gemaakt tussen nu en de lente van volgend jaar geen Russisch gas meer te importeren. Ze schalen ook hun kolencentrales op naar maximumcapaciteit.”

Opvolger Pete Hoekstra

Begin maart droeg president Biden Razdan Duggal voor als amabassadeurskandidaat, na het vertrek van Donald Trumps’ ambassadeur Pete Hoekstra. Voor haar aanstelling was Razdan Duggal vooral bekend als campagneleider voor democratische kandidaten binnen de Amerikaanse politiek.

Als de overwegend conservatieve Senaat instemt met de komst van Razdan Duggal (nog geen zekerheid), zou de nieuwe ambassadeur in september aan de slag kunnen.