Aanpak personeelstekort: ‘De oplossing ligt bij het MBO’

Op zoek naar een baan in de retailsector? Breng dan snel een bezoek aan de Herestraat. Er is een landelijk personeelstekort waardoor onder andere de retail, horeca en de bouw te maken hebben met weinig personeel. Volgens Eric Bos van de ondernemersvereniging GCC, ligt de oplossing bij het MBO.  

‘In Nederland hebben we te weinig MBO’ers die werkzaam zijn in deze sectoren. We propageren heel erg dat mensen altijd maar moet gaan studeren, naar het HBO of naar de universiteit, terwijl je in het MBO ook heel veel geld kan verdienen als je in combinatie met je handen en hersenen gaat werken.’ vertelt Bos. Volgens Bos wordt het MBO ondergewaardeerd en is dat ontzettend zonde.

Om toch voldoende personeel te werven, worden door bedrijven flinke extra’s uitgeloofd aan nieuwe werknemers. Zo zijn er werkgevers die een gratis vakantie aanbieden aan nieuwe collega’s. ‘Je moet er uiteindelijk voor zorgen dat mensen graag bij je willen werken. Soms een bonus of een extraatje kan wel, maar uiteindelijk gaat het er om dat men graag bij je wil komen en blijven werken.’ zegt Bos hierop.

Bos hoopt dat uiteindelijk de getroffen branches om de tafel gaan met het MBO om gezamenlijk de problemen op te lossen. ‘We moeten met het MBO praten en niet alleen over het MBO.’