Wim Maat: “We gaan meedogenloos om met dieren”

oogochtendshow
Foto: Facebookpagina Wadapatja

We gaan meedogenloos om met dieren. Dat zegt schrijver Wim Maat in zijn nieuwe boek dat donderdag is gepresenteerd.

Hoewel we met zijn allen heel lieflijk omgaan met onze huisdieren, is dat volgens het boek niet bepaald het geval voor dieren als bijvoorbeeld koeien, schapen, varkens, vis, kippen en ander vee. Maat was tot zijn veertigste vleeseter, maar toen hij zich in deze materie ging verdiepen en ook tot de ontdekking kwam dat het heel slecht is voor de natuur, besloot hij veganist te worden.

Het is een keuze

“We kunnen prima zonder vlees”, stelt Maat “en daarmee is het de keuze aan de mens om wel of geen vlees te eten.” Het idee dat iemand altijd vlees nodig heeft om te kunnen functioneren is volgens hem dan ook niet waar. Als veganist heeft hij een goede gezondheid en functioneert zijn lichaam prima, zo stelt hij. Niet alleen zorgt dat voor minder dierenleed, maar ook voor minder milieuproblemen, zo heeft hij geconstateerd.

Ogen openen

Maat is al enige jaren actief op het gebied van dierenwelzijn en schreef daarvoor al diverse artikelen om websites over dit onderwerp. “Hier kan ik wel een boek over schrijven”, was zijn gedachte, wat hij daarop ook heeft gedaan. Het doel van het boek is niet om een oplossing te bieden voor de problematiek, maar meer bedoeld om bewustwording te creëren en daarmee de keuze te presenteren om wel of geen vlees te eten, zo stelt Maat.

Wim Maat was te gast in de OOG Ochtendshow om alles over zijn boek te vertellen.