Waterbedrijf stuit op grote hoeveelheid oude lijkkisten rond Martinitoren: ‘Nog nooit zoiets meegemaakt’

nieuws
Foto via Antea Grondonderzoek

Werknemers van Waterbedrijf Groningen zijn tijdens werkzaamheden rond de Martinitoren gestuit op verschillende lijkkisten uit jaren 1400 tot 1828.

Volgens het Waterbedrijf werd er rekening gehouden met bijzondere vondsten, omdat de leidingen in de buurt van de Martinitoren liggen. Maar zoveel oude lijkkisten kwamen echt als een verrassing, aldus projectleider Edwin Kusters: “Na dertig jaar in de watersector, waarvan zestien bij Waterbedrijf Groningen, heb ik zoiets nog nooit meegemaakt!

Volgens het Waterbedrijf stammen de kisten hoogstwaarschijnlijk uit het jaar 1400, omdat in die tijd de kisten nog langs de kerk werden begraven. Pas in 1828 kwamen daar de Noorderbegraafplaats en Zuiderbegraafplaats voor in de plaats.

De werkzaamheden bij de kerk zijn direct stilgelegd. Archeologen zijn nu aan het onderzoeken wat deze vondst precies betekent. “Wij werken met flink gereedschap en zo’n archeoloog natuurlijk met een klein schepje en een kwastje. Dat is voor dit soort kwetsbare dingen wel zo verstandig. Waar we de kisten kunnen laten liggen, doen we dat”, vertelt Kusters. “Dan leggen we eerst een mantelbuis over de kist heen en daarin leggen we dan de waterleiding. Zo blijft het bewaard voor het nageslacht.”